Themsen – Den åttonde dagen: Abingdon

swift.JPG

Swift Ditch vid Abingdon är ett mysterium. Söder om staden rinner diket ut i Themsen under en stenbro (1928) och träbro (1416). I norr rinner vattnet in från floden. Den obesvarade frågan är: var det ett uppgrävt dike eller var det den ursprungliga Themsen? Helt klart är att trafiken gick igenom diket 1060-1550 och 1630-1790. Idag skulle antagligen inte ens en barkbåt ta sig igenom i den sömniga bäcken.

Eftersom vi hade tid över innan båtbytet bestämde vi oss för att fara upp till det norra inflödet och se om vi kunde kasta ljus över mysteriet. Vi blev bara mer förvirrade. I dunklet under träden kring den lilla bäcken hittade vi resterna av en slusskammare från 1635, men våra begränsade kunskaper i slussarkeologi gjorde oss förstummade.

Det är skrifterna från klostret (675) i Abingdon som är upphovet till tvisten. Klostret låg vid kvarnströmmen norr om Themsen, men är den omtalade ön den lilla som finns mellan den nuvarande fåran och kvarnströmmen eller är det den större Andersey Island. I det senare fallet måste Swift Ditch vara det ursprungliga Themsen.

abingdon.jpg

När vi passerade Abingdon Lock (1790) igen på vägen tillbaka till Abingdon fick vi för första och enda gången vara med om en nedslussning. Det var ingen större skillnad. Slussvakten kände igen oss och frågade om vi var på väg tillbaka med båten till hemmahamnen, men vi svarade att vi letade efter Themsens källa, vilket gjorde honom en aning förbryllad eftersom han bestämt hade för sig att den låg åt andra hållet. Ett par timmar senare lyckades vi förvirra honom igen, han tyckte att vi verkade bekanta, men såg inte båten annorlunda ut?.

Jo, det gjorde den. Vår nya båt var en aning kortare och lättare. Den gamla hade haft en öppen sittbrunn i aktern. I den nya var ratten placerad mitt i köket, bredvid spisen. Det kändes mer hemtrevligt.

”Abingdon är en typiskt lantlig stad av den mindre ordningen – tyst, utomordentligt respektabel, ren och desperat tråkig. Den är stolt över att vara gammal, men om den är jämförbar i den frågan med Wallingford och Dorchester verkar tveksamt. Ett berömt abbotkloster stod här en gång i tiden, och i vad som återstår innanför dess helgade murar bryggs i dag öl.”

Vi hade inte tid att kontrollera om det stämde. Oxford väntade och vi ville inte komma dit för sent eftersom vi inte visste om storstaden drog till sig många båtar. Den nye båtuthyraren, Abingdon Boat Centre, varnade oss för att lägga till vid Christ Church Meadow nedanför Folly Bridge. Många studenter passerar förbi alla tider på dygnet och de har en väl utvecklad humor som tar sig uttryck i kapade linor och stulna båtpinnar.

abingdon

Bron i Abingdon byggdes av Det Heliga Korsets Broderskap på 1400-talet. Den vänstra halvan kallas för Abingdon Bridge och den högra för Burford Bridge.

John Ruskin bodde ett tag i Abingdon. På sin väg in till universitetet i Oxford blev han inspirerad till sitt berömda vägexperiment. Avsaknaden av ordentlig väg gjorde att kärrorna tvingades köra över ”the village green” i North Hinksey. Ruskin lärde sig bryta sten och tog med sig några av studenterna, bland andra Oscar Wilde. Han erkände senare att deras vägbygge nog var ”det sämsta i tre konungariken”.

En reaktion på ”Themsen – Den åttonde dagen: Abingdon

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s