Dag 77-78 – Holland: Giethoorn.

https://i0.wp.com/www.nlfilmdoek.nl/wp-content/uploads/2011/09/fanfare1.jpg

En ko glider lugnt betande fram över ängen, utan att röra på benen. I nästa ögonblick dyker ytterligare en ko upp. Den här glider baklänges. De möts. Världen håller andan inför ett till synes onaturligt kofenomen. Tills. Nästa bildvinkel avslöjar att de båda korna befinner sig i varsin båt på en kanal som korsar ett fält.

Så här inleds den holländska 50-talsfilmen Fanfare av Bert Haanstra. Den är inspelad i den lilla byn Giethoorn (uttalas ungefär schethårn) i nordvästra delen av Overijssel. Filmen, som aldrig visats i Sverige, är mäkta populär i Holland och var den direkta orsaken till att byn upptäcktes av turister. Vår lilla rundresa i norra Holland hade Giethoorn som slutmål.

Om vi inte hade vetat hur det egentligen skulle se ut, så hade vi förskräckta farit vidare. Den här delen av Overijssel utgörs av vattenlandskapet De Wieden med mängder av småsjöar och kanaler som inbjuder till alla tänkbara aktiviteter på, under och invid vattenytor.

I centrum av naturreservatet ligger Giethoorn med en bred och lång genomfartsgata, kantad av utspridda attraktioner i stil med stor turistbyrå, informationstavlor, restauranger och parkeringsplatser. Det påminde mer om en rastplats längsmed en motorväg än Nordens Venedig. Nyhetsinslag på BBC.

Det ursprungliga Giethoorn grundades 1230 av en grupp flyktingar från Medelhavet. De första invånarna fann mängder av gethorn, antagligen från vildgetter som drunknat vid den stora översvämningen 1170. De döpte därför sin nya hemort till Geytenhorn.

Det myckna torvgrävandet under årens lopp ledde till uppkomsten av större och mindre sjöar och transportkanaler mellan dem. Många av husen kunde till slut bara nås med båt eller gångbro och på så sätt uppkom dagens karaktäristiska Giethoorn.

giethoorn-7-620x465

Till de äldsta delarna längsmed Dorpsgracht kommer fortfarande inga bilar. Binnenpad, en wandel- och fietspad (gång- och cykelväg) går utefter kanalen. Ibland hoppar den med hjälp av en högbågad (fri höjd för kor och annat skrymmande gods) bro över för ett kort ögonblick till andra sidan.

Binnenpad finns de populäraste övernattningsmöjligheterna, i privathem, identifierade med respektive familjs namn. Vi bodde hos Mol-Groenewegen, som hade mött den stora efterfrågan genom att försiktigt bygga ut huset mot trädgårdssidan för att få plats med fler sovrum och ett frukostrum. Incheckningen är helt informell, man knackar på köksdörren och ropar: ”Är det nå’n hemma?”

giethoorn11

I en liten kanalvik intill huset låg en flottilj med fluisterboten på uppladdning. Det vanligaste sättet att ta sig runt Giethoorn är med hjälp av dessa ljudlösa elektriska båtar. Man hyr båtarna per timme eller per dag och det finns detaljerade kartor som hjälp vid planeringen av utfärderna.

Medan vi satt och avnjöt vår kvällsmat på en terrass intill Dorpsgracht hörde vi operasång i fjärran. Den närmade sig fortare än en tenor kan röra sig. Innan vi fått någon naturlig förklaring, och spekulationerna fortfarande studsade mellan våra av ett flertal öl stimulerade hjärnor (joggare med hörlurarna uppskruvade till max?, statisk elektricitet mellan två fluisterbooten?) intensifierades situationen genom att en manskör tycktes närma sig från andra hållet.

Framför vårt restaurangbord möttes två farkoster med maskerade sångare ombord, duellerade musikaliskt ett ögonblick, och for vidare. Så här höll det på ett tag. Över Giethoorns vattendrag spreds vokala mobila klanger. Vår servitör förklarade att det inte är så här varje kväll. Just i dag skulle en körtävling äga rum, och det här var de olika deltagarnas sätt att sjunga upp sig på.

boven wijde

Lite senare gled vi ut med en av familjens båtar. Ett stort antal korta sidokanaler leder från Dorpsgracht till Bovenwijde, en större sjö. En bit ut i sjön ligger en flytande scen där sångtävlingen pågick för fulla halsar. Vattnet framför scenen var ett kokande hav av traktens alla varianter på flytetyg.

Vi vågade oss inte alltför nära eftersom vi var rädda att vår ovana med båten skulle kunna leda till att vi puttade till någon och orsaka en kedjereaktion genom den lättrörda publiken.På säkert håll betraktade vi den unika tillställningen. Giethoorn lever verkligen så mycket som möjligt på vattnet.

Vi hade gärna stannat längre än en natt i Giethoorn. Inte bara för att den äldsta puben råkade ha sin veckostängningsdag just den kvällen vi var där, utan för att vi upptäckte mer och mer konstiga saker som hade varit värda att betrakta närmare.

Floran av ovanliga museer tycktes ovanligt rik i den här trakten: mineralmuseet De Oude Aarde, snäckgalleriet Gloria Maris, dykmuseet med den första handgjorda automatiska respiratorn av holländskt ursprung, ett histo-mobilmuseum och Museumboerderij ‘t Olde Maat Uus, som vi inte har en aning om vad det kan innehålla.

Kvällen slutade med fyrverkerier till den segrande körens ära. Rock, jazz och annan musik förekommer på den flytande scenen under andra sommarkvällar.
I gryningen kunde dimmornas lek över kanalen ses från sovrummets takfönster. Vad kunde vattnet avslöja för hemligheter under nästa dygn? Kanske bröderna Lejonhjärta skulle glida fram runt den närmsta kröken? Det skulle vi aldrig få veta. För nu väntade bilen och motorvägen ned till Amsterdam och verkligheten.

museum giethorn

Uttryck i engelskan som anspelar på den holländska karaktären:
Dutch courage = mod stimulerat av alkohol
Dutch treat/going Dutch = alla betalar sin del
in Dutch (även in Europe) = att ha problem eller ligga dåligt till
to beat the Dutch = att vara mycket ovanlig eller annorlunda
Dutch auction = auktion där priset sjunker för varje bud tills någon accepterar det
Dutch coffe = kaffe bryggt på kallt vatten (vanligt uttryck i Japan där man säger datchi-koohii)
Dutch doors = dörrar halverade på mitten så att man kan öppna antingen den övre eller nedre halvan (bra vid översvämningar)
Dutch comfort = inte särskilt hög bekvämlighet
Dutch uncle = någon som oombedd försöker förklara eller lära ut något

En reaktion på ”Dag 77-78 – Holland: Giethoorn.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s