Turisthistoria: Notisnytt.

The_Runaway_Girl_-Ireland.jpg

* Amatörjägare kunde 1888 följa med valfångare från Tromsö och försöka nedlägga sälar, isbjörnar och renar i de omgivande fjordarna. Allt han lyckades skjuta tillföll jägaren.

* Ett av de största problemen vid Amerika-resor på 1800-talet var att Atlantångarna nästan aldrig kunde hålla tiderna, vilket förstås fick konsekvenser för fortsatta arrangemang: hotellbokningar och transporter.

* Båtresan mellan Hong Kong och San Francisco kunde ta 39½ dagar.

* Thackeray är möjligtvis upphovsman till uttrycket ”kryssning” när han 1884 skrev om sin ”underbara Medelhavskryssning” till Malta, Grekland, Konstantinopel, det Heliga landet och Egypten.

* Det är svårt att föreställa sig vilken dragningskraft Egypten fick efter Suezkanalens öppnande 1869. Alla, från engelska kungliga familjen och ryska tsaren till skollärare och kontorsslavar, ville dit. Kanske bidrog ”synden” på badhusen, eller som Anthony Sattin skriver i Lifting the Veil: Sex, bad, pojkar, ångfyllda rum med nakna kvinnor – detta var starka intryck och helt säkert fantasieggande för några av Kairos besökare.

Gerome_baigneuses

* På 30-talet satte Sadler’s Wells Ballet upp en balett, ”Les Douanes”, som handlade om att ta sig igenom tullen. Ninette de Valois dansade en kvinnlig resenär och Robert Helpmann en av de Thomas Cook-män som fanns vid alla viktigare järnvägsstationer i Europa. De uniformsklädda Cooks-männen var populära och förekom ofta på teaterscenen. Den populäraste sången i Seymour Hicks 1890-talsmusikal The runaway girl (bilden överst) var Follow the man from Cook’s.

* Förr i tiden fick alla resenärer på de argentinska tågen en present. Det var en plastpåse med papperslappar, som i första hand inte var avsedda för att skriva på, utan för ett mer personligt bruk (Unidad de aseo personal).

* De första passagerarflygplanen försökte ge elegant restaurangservice. Elegansen förbleknade något när det visade sig att skakningarna gjorde det svårt att behålla faten på borden och vinet i glasen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s