Söndag 5 maj – ”Anländ aldrig till en ny stad på – en söndag.” (En vis resenär)

Man får verkligen skylla sig själv om man anländer till en ny stad på en söndag som följs av en Bank Holiday-måndag.” (En ännu visare resenär)

Bank holiday

Newbiggin-by-the-sea

Låt oss, med risk för att avfärdas med en fnysning, tränga in i det engelska begreppet Bank Holiday. Det finns åtta sådana i England och Wales: nyårsdagen, långfredagen, annandag påsk, majdagen (1:a måndagen i maj), vårdagen (sista måndagen i maj), sommardagen (sista måndagen i augusti), juldagen och annandag jul. Skottarna har också åtta Bank Holidays, på delvis andra dagar, men det är bara fyra av dem, nyårsdagen, 2 januari, juldagen och annandag jul, som är allmänna helgdagar, de andra är bara för bankerna. För att krångla till det ännu mer, så finns det lokala variationer i Skottland: regionerna Ross och Cromarty har tre Bank Holidays, Kilmarnock har åtta, några sammanfaller med de nationella helgdagarna, andra gör det inte. Så bli inte förvånad om det plötsligt blir helgdag under en resa i Skottland.

För oss svenskar, som alltid firar våra helgdagar av religiösa skäl, utom 1:a maj, är det lite främmande att relatera de lediga dagarna till något så världsligt, för att inte säga kapitalistiskt, som banker. Bakgrunden är politisk. Den första Bank Holiday ägde rum i augusti 1871 och kallades till att börja med för Sir John Lubbock’s Day, efter parlamentsledamoten Sir John Lubbock, vars lagförslag låg till grund för den nya lediga dagen. Han kallade den medvetet för  Bank Holiday  eftersom han misstänkte att torypartiet skulle opponera sig mot begreppet ”allmän helgdag”.

1:a maj instiftades som en internationell arbetardag av den internationella socialistiska kongressen 1889, men det var först 1978 som Michael Foot introducerade helgdagen i England. I linje med de andra Bank Holidays valde man en måndag, den första efter 1:a maj.

1987 försökte en torygrupp ersätta majdagen med en dag som skulle fira minnet av Winston Churchill. Vid andra tillfällen har förslaget att slaget vid Trafalgar borde åminnas lagts fram. Den engelska turistindustrin tycker att för många av helgdagarna kommer i början av året. En misslyckad idé gick ut på att samla dem till en ledig nationalvecka i juni. Inte heller lyckades man 1987 att få drottningen att flytta sin officiella födelsedag till den helgfattiga månaden oktober. Hon tyckte det skulle bli för kallt för Trooping the colour-ceremonin.

Det finns ingen logik i hur en Bank Holiday högtidlighålls i England. I Sverige kan vi utgå ifrån att de extra helgdagarna i regel har åtminstone ett söndagsbeteende. I England kan affärer vara både öppna och stängda, tågen följer nödvändigtvis inte söndagstidtabeller, museer kan vara öppna längre eller helt stängda.

Olyckor i hemmet ökar med 7,52 procent på Bank Holidays. Däremot minskar trafikolyckorna, vilket hänger ihop med att ett färre antal pendlare och lastbilar är i rörelse. Men bilköerna kan bli fyra gånger så långa, särskilt på vägen till attraktiva turistmål, som Lake District och Severn Bridge. (Är det förresten någon som vet varför man kallar det för rusningstid, när alla bilar står stilla?) En normal kö innehåller i snitt 2000 bilar per 3 km.

USA har rekordet med 18 allmänna helgdagar per år. Därefter kommer Spanien med 17, Österrike, Portugal och Tyskland med 14, Japan, Norge och Sverige med 13 och Belgien, Kanada, Frankrike och Grekland med 12. April och maj är de månader som de flesta kulturer firar helgdagar: hinduer har Baisakhi, sin nyårsfestival; muslimerna Ramadan och budhisterna Vesak. En av världens äldsta helgdagar är den hinduiska Holi då det är tillåtet att skrika oförskämdheter, göra fula gester och slänga saker, t ex rödfärg, på varandra.

En reaktion på ”Söndag 5 maj – ”Anländ aldrig till en ny stad på – en söndag.” (En vis resenär)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s