Rom: Ankomsten

Rom var den tredje stora staden som jag erövrade genom att vandra på gator och torg och i parker och byggnader. Den andra var Paris. Den första, London, lärde jag känna under många år och genom att bo där ett tag. Jag var nästan 30 innan jag kom till något annat land än England. Efter det gjorde jag New York, Istanbul och Aten på två till tre veckors promenader. Andra städer har fått mindre ambitiösa besök: Wien, Venedig, Köpenhamn, Bologna och Berlin. De två senare har jag besökt upprepade gånger, Berlin mer än 30 resor, men då har jag varit där för att titta på film, inte på staden.

Jag tycker om att vandra ofta och länge, i regel med tre guideböcker, Blue guide, Michelin Green guide och Everyman. Det minsta finstilta letar jag upp för att suga i mig staden. Jag ser ingen mening i att bara gå förbi byggnader och platser utan att veta vilka de är och vilken betydelse de haft och har. Mina tre veckor i Aten är redan redovisade. Här kommer min Romresa, dag för dag, timme för timme, plats för plats. Året var 1984.

28 maj

Lämnade Göteborg 15.45 och anlände till Rom 18.45. Det var en charterresa som jag hoppade av efter en vecka för att stanna några dagar extra på hotellet innan jag fortsatte till andra destinationer i Italien.

ariston.jpg

Hotel Ariston
Via Filippo Turati 16
06-7310341

Det ser snyggare ut än vad jag minns, både utsidan och inne, kanske för att jag hade ett litet rum in mot ett litet schakt, inte sista gången det hände, kanske för att de renoverat sen dess.

Blue Guide, tur 12 – Michelin, tur 8

Piazza dei Cinquecento

cinquecento

cinquecento

Det är torget framför Statione Termine.

statione1statione2

Vågade inte gå för långt från hotellet första kvällen. Åt helstekt lamm i en liten restaurang på en sidogata. På den här tiden var det inte så lätt att hitta något annat än italienska restauranger i hela Italien, jag såg en kineskrog en dag.

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s