Turisthistoria: Australien

Australien Sydney_1879

Turistresandet till Australien tog fart i samband med den internationella utställningen i Sydney 1879. Det är rimligt att ett land dit brottslingar deporterades inte till en början inbjöd till något större frivilligt resande, men släktingar till tjänstemän och frisläppta fångar kom på besök och bidrog till att Australien koloniserades.

australian-railway

Att Thomas Cook var född i Melbourne, England, hade säkert en avgörande betydelse när han förlade sitt första lokalkontor till Melbourne, Australien. Härifrån utgick rundturer till Victoria, New South Wales, Tasmanien och Queensland. När järnvägen tvärs över Australien byggdes förkortades resan från England till Sydney med tio dagar.

Australia train

Småningom tillkom utfärder till Nya Zeeland med besök i Auckland, Rotorua, Taupo, Tarawera, Napier, Christchurch och Dunedin. Till och med Japan inkluderades i reseprogrammen. 1895 inleddes specialturer till guldfälten i västra Australien, och vid sekelskiftet hade Cook hand om alla typer av resor i Sydost-Asien inklusive emigrationen.

australien dunedin

Efter 1:a världskriget ökade resandet bort från Australien. Det var främst före detta soldater som ville återbesöka slagfälten i Europa. En särskild tripp anordnades till Gallipoli.

I slutet av 1920-talet och början av 30-talet kom flygresandet igång i Australien. Det var i regel små nio-sitsiga plan med toalett, paketerade luncher och färska dagstidningar, ett koncept som ännu håller i sig. Ett av de många bolagen, Queensland and Northern Territory Aerial Service, finns fortfarande kvar i dag, men är nu mer känt under förkortningen Qantas.

australien air plane

När flygrutten mellan Karachi i Indien och London öppnades sjönk restiden till Australien till en vecka. Priset £124 var ungefär lika stort som om man åkte ångbåt hela vägen mellan Australien och England.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s