Turisthistoria: Key West, USA

USA key-west-map-iii

Redan året efter det amerikanska inbördeskrigets slut började ett bolag undersöka möjligheterna att dra en järnvägslinje ut till Key West vid Floridas sydkust. Staden ligger utanför kusten (14 mil från Kuba), i slutet av ett pärlband med öar, och på den här tiden var den enda förbindelsen med fastlandet via båt eller telegraf.

USA flagler3

Det verkade länge omöjligt att överbrygga de många sunden, och det var först 1912 som planerna kunde förverkligas. Henry M Flagler, en magnat, hotellägare och entrepreneur supreme, byggde 1894 ut Jacksonville, St Augustine & Indian River-järnvägen till Palm Beach, men det var fortfarande 35 mil kvar till Key West.

Konstruktionen av den återstående sträckan räknas som ett järnvägshistoriens stora mästerstycken. Spåren lades ut genom Everglades träskmarker och över vattnen mellan öarna trots orkaner, smitta, personal- och materiel-problem. Det som drev Flegler var tanken på att den nyutgrävda Panama-kanalen skulle komma att behöva en omlastningshamn som låg så nära som möjligt.

Florida East Coast Railway, Key West Extension. Train on the Seven Mile Bridge. Post card gift of Ramon Davis.

Men det visade sig att de stora båtarna föredrog att gå direkt till norra USA, och den enda frakt som förekom på sträckan var en blygsam handel med Kuba. Underhållet för broarna och avgifterna för att få passera över privat mark var för stora utgifter för att linjen skulle löna sig.

USA Florida

Passagerarna älskade att ta tåget över havet. På mitten av Seven Mile Bridge syntes inte en strimma land åt något håll. Oftast gjorde man ett matuppehåll vid Long Key Fishing Camp där fisk och specialitéer från öarna serverades.

USA Florida 4

1935 spolade en våldsam orkan bort 6 mil av järnvägen. Ett räddningståg sveptes iväg och minst femhundra krigsveteraner från första världskriget omkom. Depressionen hade redan ansträngt järnvägsbolaget och det blev aldrig frågan om att bygga upp linjen igen. Fram till 1988 fortsatte tågen att gå till Florida City, fem mil söder om Miami.

USA Florida 3

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s