Turkiet – Istanbul: Vilse.

Topkapi-Palace-1

De tre största turistattraktionerna i Istanbul är antagligen Topkapi Sarayi (ovan), Sultan Ahmet Camii och Kapali Çarşi, det vill säga sultanernas palats, blå moskén och den täckta basaren. Detta är inte samma sak som att det är de tre största upplevelserna. Topkapi lever upp till sitt rykte (och kräver en hel dag för att komma till sin rätt) även om den guidade turen igenom haremsdelen (nedan) av det vida komplexet går lite väl snabbt och bara visar upp några få iordningställda rum. I slutet av turen passerade vi förbi en avspärrad trappa som leder upp till de våningar som användes av de sista haremsdamer som lämnade palatset 1909. Rummen lär inte ha ändrats sedan dess, och det var med en viss möda jag kunde avhålla mig från att hoppa över staketet och rusa upp för att få en hastig glimt av det förflutna.

Blå moskén däremot är en överdrift. Visst ar den vacker, men det ar nästan alla moskéer och visst ar den blå, men blåast av dem alla är den lilla Rüstem Paşa-moskén (nedan). Den ligger bara ett par minuter från Galata-bron på en hög terrass ovanför ett intressant komplex av affärer. Trappor leder upp i de fyra hörnen till en ljuvlig liten förgård, varifrån en ovanlig dubbelportal för in till ett litet juvelskrin av interior. Blå moskén verkar grå vid en jämförelse.

Misir-carsisi2

Störst besvikelse utgjorde den täckta basaren. Redan första dagen när jag promenerade igenom Misir Çarşisi (den egyptiska marknaden, men mer känd på engelska som Kryddbasaren) fick jag en föraning. Visserligen var arkitekturen en upplevelse, men kommersen och varuutbudet påminde mer om Östra Nordstan i Göteborg.

DIGITAL CAMERA

grand-bazaar1

Den täckta basaren är en egen liten stad. Enligt en undersökning från 1880 bestod den av 4399 affärer, 2195 ateljéer, 497 stånd, 12 lagerhus, 18 fontäner, 12 mesciter (små moskéer), en större moské, en folkskola och en tube (grav). En del av detta har väl försvunnit, men i stället har det kommit till 6 restauranger, otaliga kaféer och tehus, 2 banker, 1 offentlig toalett och ett informationscentrum för turister som inte hittar ut.

Egentligen är allt detta inget annat än ett shopping-center. Det fanns mer exotisk atmosfär i gamla rivna Bazaar Alliance i Göteborg. En av kaféägarna hade tydligen varit i Sverige. På väggen satt en glassclown från GB och prominent placerad i ett fönster stod en kaffebryggare och tillverkade filterkaffe, det enda jag sett i hela Istanbul. Alternativen till den intressanta upplevelse som kallas för turkiskt kaffe är europeiskt kaffe vilket är detsamma som nescafé.

sahaflar

Men på ömse sidor om den täckta basaren hittade jag den saknade atmosfären. Västerut ligger Sahaflar Çarşisi, marknaden för begagnade böcker, på en liten öppen gård övervuxen av vinrankor. Här kan man hitta allt ifrån sällsynta volymer till skräp på Europas och Främre Orientens alla språk.

Det är något av en bedrift att ta sig ut ur den täckta basaren åt ett särskilt håll — man får vara glad om man kommer ut överhuvudtaget — men med lite tur kan man nå fram till Kiliççilar Sk, Svärdsmakarnas gata, som ligger på den östra sidan. Det är en av de få kvarvarande exemplen på en ottomansk basargata med affärsarkader ifrån 1700-talet. Här började det likna något.

Istanbul Mahmut Paşa Yokuşu

Lite längre fram slutar den gamla affärsgatan Mahmut Paşa Yokuşu ner mot Gyllene hornet. På trottoarer och delar av körbanan låg varor utspridda. Bilar försökte ta sig fram. Kommersen spred sig in på omkringliggande gårdsplaner, så kallade han, det vill säga gamla värdshus för ottomanska resenärer. Att irra sig in på dessa gårdar och gå igenom portar, valv och passager är att komma in i Istanbuls hjärta.

https://i0.wp.com/universes-in-universe.de/car/istanbul/ort/img/istanbul-02-b.jpg

Samma exotiska affärshandel med varor utspridda på marken så tätt att man måste kliva över dem, kan man uppleva lördagar och söndagar på området mellan Yeni Camii (Nya moskén) och färjelägena vid Galatabron. Här är det inte frågan om att slå upp sina stånd på anvisade platser i raka led. Principen som följs är att där flest människor passerar kommer den största kundkretsen. Följaktligen var gångbroarna över trafiklederna ståndtätast.

Jag vandrade ofta iväg in på smågatorna och genast kom småpojkar springande och ville prova sitt lilla engelska ordförråd. Uppe vid en moskéruin dök två upp och stannade en bit ifrån mig. Den ena sa något på turkiska i ett frågande tonfall till den andra. Jag kunde urskilja de engelska orden ”good morning”. Den andre svarade med en gest som visade att han inte visste. Så tog den förste ett par steg mot mig och provade med att saga ”good morning”. Det var visserligen sen eftermiddag, men glädjen i hans ansikte nar jag svarade ”good morning” gjorde att jag tyckte det var onödigt att haka upp mig på sådana detaljer.

Alla ville veta var jag kom från och när jag väl hade lärt mig att säga Sverige på turkiska var det inte längre några som förväxlade fosterlandet med Schweiz. Deras kunskaper om Sverige var häpnadsväckande. En pojke sa stolt ”Olof Palme” och gjorde gesten med fingrarna över halsen. En annan lyckades förmedla orden ”Tjernobyl — panik — apotek”.

Istabul Istiklal

Här är promenaderna under de två veckorna i Istanbul. De lediga dagarna såg jag på turkisk otextad film på ett kontor för att välja ut film till en filmvecka i Sverige. Det blev ingen.

1:a dagen

fish market
Fiskmarknaden
Galatabron
Yeni Cami (den nya moskén) – endast exteriör och förgård
Cagaloglu Hamami (det mest berömda turkiska badet) – endast exteriör
Haghia Sophia
Sultan Ahmet Camii (blå moskén)
Hippodromen

2:a dagen
Topkapi Sarayi
Yerebatan Saray – stängd för restaurering

yerebatansarayi2
Binbirdirek (underjordisk vattencistern)
Cemberlitas Hamami – endast exteriör
Constantins kolonn
Beyazidiye
Sahaflar Carsisi (antikvariatsmarknad)

3:e dagen

cami
Kariye Camii

4:e dagen

Eyüp_-_Foto_G._Dall'Orto_30-5-2006
Gyllene Hornet till Eyûp
Taksimtorget

5:e dagen
Kapali Carsi (den täckta marknaden)
Gamla Bedesten

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Nuruosmaniye Camii
Mahmut Pasa Camii
Valide Hani
Rüstem Pasas moské
Süleymaniye
Den byzantiska muren mot landsidan

7:e dagen

haghia e
Haghia Eirene – endast exteriör
Arkeologiska museet
Cinili Köskü – endast exteriör
Museet för den äldre orienten
Sokullu Mehmet Pasa Camii
SS Sergius & Bacchus
Den byzantiska muren mot havet

9:e dagen
Draman Camii

panakristos
Theotokos Pammakaristos (Fethiye Camii)
Selim I:s moské

10:e dagen
Bosporen
Kabatas

besiktas
Besiktas
Oraköy
Arnavutköy
Bebek
Rumeli Hisari

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s