Grekland – Aten: Dag 0.

https://i0.wp.com/www.scanbaltexperience.com/upload/images//Bildspel%20%C3%85re/9m.jpg

Jag har aldrig lyckats ta mig till Grekland utan att resa på natten, inklusive den gången jag kom med kryssningsfartyg från Istanbul. Vid den andra resan till Kavala anlände vi till Aten sent på kvällen och sov i en stol på flygplatsen innan vi tog morgonflyget och såg Thassos i soluppgången. När jag plötsligt fick en månads stipendium i Aten hände det i den olämpliga månaden mars. Planet avgick 9.25 från Kastrup, så det blev till att ta nattbussen från Göteborg.

Jag hade bokat med Euroline 2.15 på natten med avfärd från en mycket isolerad punkt bortom järnvägsstationen. Vi stod där i god tid, tre stycken, ett par och jag. Att det skulle kunna dyka upp en buss verkade ytterst tvivelaktigt. Och den här tiden på dygnet kan man inte gå någonstans och klaga.

Strax före 2 kom Swebus. Jag frågade chauffören om den andra bussen. Han tyckte jag skulle åka med honom. Att jag hade ett konkurrerande bolags biljett verkade inte göra något. Hur det gick för paret som stannade för nästa buss vet jag inte.

Jag anlände till Kastrup 6.00. Kaffe har alltid varit dyrt i Danmark, men 39 kr för en ”fancy kanna” hos Cafe Karen Blixen!!

Borta är draperiet mellan business- och turistklass på flyget. Från de billigaste platserna längst bak kan vi se hur champagnen hälls upp och känna dofterna från varmrätten som bärs fram. Strax innan har flygvärdinnan kärleksfullt och i detalj beskrivit över högtalarna vad som serveras. Det är som vanligt ett knastrande ljud, men vi suger i oss varje hörbar stavelse.

Sedan är det dags för den traditionella lådan, om än i lyxigare design till turisterna som sitter som en buffert mitt i planet. Även lådans innehåll sprids över högtalarsystemet.

Sålunda uppmjukade, och medans extra vinflaskor liderligt erbjuds affärsfolket, är det dags för personalen att bege sig ned i gyttret av lågprisare. Med kassaapparat som machete banar de sig nedför gången sökande efter oanade offer. Det ska finnas en prislista i sätesfickan, men ingen verkar hitta den, det tycks vara planerat så. För bara de mest desperata skulle beställa något om de visste priserna i förväg.

Så var jag i Grekland, 13.35. Främmande land, främmande språk. Hur är det med de offentliga toaletterna, vad kan man förvänta sig för tecken för man och kvinna på dörrarna. I Polen minns jag att det var en cirkel och en trekant med spetsen nedåt, men jag kunde aldrig komma ihåg vad som vad. Tänk om man kunde använda sig av uttrycksfulla poser, en bodybuilder för man och sexiga höfter för kvinna, men det sänder kanske fel signaler. Skulle det vara en tanig, spinkig man i stället?

http://48onmoore.files.wordpress.com/2013/05/img_6545.jpg

Nästa problem var hur komma in till Ariane Wahlgrens hus på Drakou 44. Taxi var för lätt, och för dyrt, även om det är ovanligt billigt i Grekland, men jag hade blivit varnad för luriga chaufförer. Och mycket riktigt, en gäst som anlände senare hade åkt från Syntagmatorget till huset och fått betala samma pris som om hon rest från flygplatsen. Buss fick det bli, då skulle jag se mer av staden på vägen in. Och jag tog inte X95 direkt in till Syntagma, utan X97 som gör en vid sväng innan den närmar sig staden söderifrån med slutstation vid Dafni.

Alla halvfärdiga hus längs vägen gjorde ett starkt intryck. Jag fick senare veta att det var en typ av firmor som byggde stommarna, medan andra gjorde färdigt. Tydligen var det en hel del projekt som aldrig slutfördes av någon anledning. Kanske informationen inte fungerade mellan firmorna.

Jag visste att Drakou var en brant gata, och att nr 44 låg längst upp, men jag tänkte att det vore väl inte så svårt att dra upp ett par väskor på hjul. Men det var det. Den metoden rekommenderas inte om det är någon som är på väg till samma adress. (Husets hemsida.)

21.00 Restaurant Ambrosia, Drakou 3-5

https://i0.wp.com/media-cdn.tripadvisor.com/media/photo-s/04/18/c8/78/add-a-caption.jpg

En reaktion på ”Grekland – Aten: Dag 0.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s