Grekland: Akvedukten och borgen i Kavala.

https://i0.wp.com/www.kavalagreece.gr/en/wp-content/uploads/2012/11/bb.jpg

Tog tvåans buss ner till stan. Det är bara några få steg till hållplatsen från svenskhuset och det är mycket praktiskt, särskilt för att slippa uppförsbackarna på hemvägen. En dag var det begravning i ett av husen vid den smala gatan och bussen kom inte fram för alla bilar. Kistan stod lutad mot väggen bredvid dörren. Jag vet inte hur länge bussen behövde vänta, busschauffören tog det lugnt, för jag gav upp och gick i stället. Oftast promenerade jag nedför, olika vägar och trappor varje morgon, men idag ska jag till den andra ändan av stan, till akvedukten.

Det är mycket mer trafik, går ett par hundra meter in på Odhos Ellenikis Dhimokratias för att titta efter gamla turkiska hus, men hittar inga, återvänder. (Akvedukten utforskade jag mera vid mitt andra besök i Kavala.)

Börjar den mödosamma, slingrande vandringen upp mot slottet. Bilar och gamlingar tycks inte det minsta besvärade av backarna, nära 45º på ett ställe. Jag måste gå snett med fötterna och gripa i skåror i vägen för att inte halka ned. På ett ställe ligger ett minitorg där varje yta används för parkering, utom på en plats som bilarna behöver som manöverutrymme för att komma vidare uppåt.

Genom en port i en mur, som är för smal för bilar, men de är på andra sidan också, så det måste finnas en andra väg. Kvinna med barnvagn på väg mot stupet, den väg jag kom upp. Jag antar att hon gjort det förr.

https://i0.wp.com/media-cdn.tripadvisor.com/media/photo-s/02/dd/32/71/the-castle-of-kavala.jpg

Borgen är förstås stängd. Det är i slutet av oktober och de få turister som hittar till Kavala gör det inte den här tiden på året. Men mitt andra besök var i början av september och då fick jag se insidan. Nu hörde jag bara mystiska tassande steg på andra sidan porten.

Jag fortsätter runt och kommer fram till samma nedförsbacke som i går. Dörren till Imaretet är öppen och det pågår städning. De öppnar i morgon.

Längs kajen ligger fiskarnas nät i drivor, några sitter och lagar. Båtarna varierar mycket i storlek, några har två våningar och ”livbåt”, andra är inte mycket större än den förres livbåt. Alla är försedda med stora lampor att imponera på fisken med.

https://i1.wp.com/images.travelpod.com/tw_slides/ta00/bbc/4e0/the-harbour-of-the-city-kavala.jpg

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s