Grekland: Den första dagen i Kavala.

Den första promenaden ned till staden. Aemilanou består mest av trappor. Det är ingen väg man släpar väskor på. Parkering i backe får en ny betydelse. Hur klarar sig gamlingarna och barnvagnarna? Fortsätter på Trikoupi, Grigoriau och Kominon.

Eftersom det är lördag är det marknad längsmed stranden. I parken står stånden flera rader djupt. Det är två stora skepp på vattnet, ett på väg in, det andra ligger stilla. En lång pir bortom en kortare av obestämt material ger skydd åt hamnen. Thassos skymtar borta i diset.

https://i2.wp.com/www.lagreca-dmc.com/files/Kavala1.jpg

Gamla stan ligger på en udde med en hög ås, som skjuter ut på andra sidan hamnen, överst en borg. Vid uddens fot ligger stora likformiga stenblock huller om buller på stranden och gör det omöjligt att nå vattnet. Vilken funktion har det? Kanske ett hinder för att förrädiska strömmar ska svepa iväg badare. Tänker inte testa.

Resa Kavala hus

I en liten bokhandel i en passage visade man mig vägen till den engelska bokhandeln på Aminda St. Det blir en central punkt de kommande veckorna. Här står ett hus som är mindre nedtill än upptill. Många byggnader är fallfärdiga.

https://i1.wp.com/a4.ec-images.myspacecdn.com/images01/121/ad776f452e597d5605a19a50cf872259/l.jpg

I bokhandeln Galikis Dimoraktias finns det läroböcker i engelska. Jag har aldrig sett så många på samma ställe. Centralcafé ligger i närheten av Megalou Alexandrou, många smågator norr om busstationen

https://i0.wp.com/photos.wikimapia.org/p/00/02/10/93/16_full.jpeg

Konsum ligger på Omonia, idén kommer från Sverige, precis som de gula postlådorna. En grek som arbetat som brevbärare i Sverige kom tillbaka och blev på grund av sina meriter postmästare i Grekland.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s