Dag 155 – Maltas filmstudio.

https://i2.wp.com/www.macdp.com/petermac/images/filmtanks/malta_film_tank.jpg

Europas sydligaste filmstudio ligger på Malta i Medelhavet. När det gäller antalet soltimmar – tolv inspelningstimmar per dag – kan den lätt konkurrera med de mer berömda ateljéerna i Kalifornien. Men den verkliga attraktionen för internationella filmproducenter ligger i de två enorma vattentankarna, världens största. Stora filminspelningar som Ridley Scotts Gladiator har gästat Malta-studion, men man gör också reklamfilm och musikvideor. World War Z och Kon-Tiki är ett par senare filmer. Avfärden med flotten från Peru har typisk Malta-arkitektur i bakgrunden.

https://i0.wp.com/fr.web.img1.acsta.net/r_640_600/b_1_d6d6d6/medias/nmedia/18/88/59/32/20426969.jpg

Det började1964 när den engelske special effects-makaren Jim Hall kom till ön och byggde en tank med falskt perspektiv för de många sjöscenerna i Jakt på främmande utbåt (The Bedford incident). Andra filmproduktioner kom för att utnyttja Malta Film Facilities speciella resurser, som den udda James Bond-filmen Casino Royale (1966). Namnet ändrades till Mediterranean Film Studios, och 1995 köptes anläggningen av kanadensiska Catalyst Entertainment och brittiska Artcraft Group.

https://i1.wp.com/www.pcpmalta.com/uploads/9/4/3/8/9438071/5454786_orig.png

Den äldsta tanken, som är 92 x 122 meter och med ett varierande djup på 1,2-1,9 meter, kompletterades senare med en andra tank, 107 meter i diameter och ett djup på 10,5 meter. I filmen Erik the Viking seglar vikingaskeppet ända fram till världens ände där havet tar slut och vattenmassorna spektakulärt rinner över kanten ut i tomma rymden. Eftersom den scenen inte kunde tas på plats, fick djuptanken på Malta rycka in istället.

malta filmstudios

Filmstudion ligger fem minuter bortom Cottonera, Maltas trippelstad. Kustvägen passerar högt uppe på den branta sluttningen mellan kontorsbyggnaderna och vattentankarna nere vid vattnet. Det är en imponerande syn, även när de är tomma, med Medelhavets blå vatten som bakgrund. Renny Harlin placerade två fullskaliga piratskepp i yttanken för filmen Cutthroat Island. När bataljscenerna spelades in måste det ha varit trafikkaos på vägen ovanför. Det är knappast troligt att någon annan studio har en lika bra åskådarläktare.

https://i1.wp.com/media3.film-tv-video.de/pics/B_0308_Gustloff_Dreh_3.jpg

Man har 40 anställda, men när större produktioner dyker upp kan det växa till ett par hundra. Den stora händelse, som maltaserna fortfarande pratar om, var hur producenten Steven Spielberg flög in en hel skog för inledningsscenerna av Gladiator.

https://i1.wp.com/www.tallshipstales.de/90s/imgs/WhiteSquall/ModelInMalta.jpg

Ridley Scott gillar Malta. Han har varit där fem  gånger, antingen som producent eller regissör. Hans film White Squall utspelar sig nästan helt på en segelbåt. Man hade två specialbyggda båtar som stod på plattformar under vattnet, så att rörelserna kunde kontrolleras. En central sekvens i filmen är den extrema orkan som titeln syftar på. Då fick studions resurser utnyttjas maximalt med vindmaskiner som blåste upp en vind i nästan 1000 km/tim och vattentorn som plötsligt kastade ut ton med vatten och vågmaskiner som rörde om alltsammans.

Malta har fått släppa till många miljöer som ska föreställa andra platser: Sicilien, Italien, Afrika, Grekland, Spanien och Frankrike. Med tanke på hur kritisk Midnight Express är kunde Alan Parker knappast räkna med att göra den i Turkiet. Den är helt inspelad på Malta.

malta christopher-columbus

För Christopher Columbus byggde man tre skepp i full skala och för Orca the Killer Whale ett stort isberg. Även reklamfilmer spelas in vid studion. Om ni sett en där en bil kommer farande på  vattnet, så är den antagligen inspelad i den grunda vattentanken, och Lewis-reklamen med sjöjungfrun som tar av sig byxorna är också härifrån. Några kulisser som stod kvar när vi vandrade förbi de tomma tankarna var från en reklamfilm för en Beirut-bank där man byggt upp gammal fenicisk by. Och Jesus har förstås gått på vattnet – i den grunda tanken.

https://i2.wp.com/www.pcpmalta.com/uploads/9/4/3/8/9438071/6037294_orig.jpg

Malta har fått föreställa en hel del platser och länder runt om i världen. Märkligt nog är det väldigt sällan som Malta får vara Malta på film.

Några TV-serier inspelade vid Malta filmstudio: Atlantis, Shipwreck, Greven av Monte Cristo med Gerard Depardieu, Odysseus med Armand Assante och Remington Steele. Och flera musikvideos, bland andra Congo med Genesis.

Intill studion finns en turistanläggning, Rinella Movie Park, som på inga sätt kan jämföras med Universal Studio Tour, men här kan man få se en video med avsnitt ur filmer som spelats in i vattentankarna, och man kan också göra en tur med studiotåget ner till själva inspelningsplatsen.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s