Malta: Riddarspår i Valletta.

https://i1.wp.com/cdn3.vtourist.com/4/6234606-The_Holy_Infirmary_Valletta.jpg
The Hospital of the Order

Den stora sjuksalen ansågs med sina 161 m vara det längsta existerande rummet på 1500-talet. Alla patienter behandlades lika oberoende av social ställning, alla fick en egen säng och maten serverades på silverfat. Komplexet är återuppbyggt och renoverat efter andra världskriget och innehåller i dag ett konferenscenter. Det lär ska finnas en tunnel under viken till Fort St Angelo.

malta italian auberge
Härbärgen / Auberge

Riddarorden bestod av åtta olika språkgrupper, sju av dem uppförde sina egna byggnader i Valletta. Flera av dem, som den italienska (ovan), provencanska, aragonska och den för Kastilien-Leon-Portugal, har överlevt ombyggnader och bomber.

malta StJohnsCoCathedral
St John’s Co-Cathedral

Varje språkgrupp hade sitt eget kapell (det tyska ovan), som de försåg med utsmyckningar och monument i försök att överträffa varandra. Den 8 september firas årsdagen av när Den stora belägringen bröts med procession av tempelriddare i full utsmyckning.

malta grandmaster-palace-in-valletta

Presidentpalatset

var tidigare Stormästarens residens. De olika paradrummen och vapensamlingarna är öppna för allmänheten.

Riddare i Sverige

Efter närmare undersökningar visade det sig att det finns två svenska riddarordnar, något som greve Kinski inte nämnde. Den ena är Johannitersorden, som bedriver en omfattande hjälpverksamhet och som är öppen för både katoliker och protestanter. Den andra är de katolska Malteserriddarna med greve Sparre som chef och biskop Brandenburger  som spirituell ledare. Denna orden tycks vara mer hemlig, och har en mindre verksamhet, bl a hjälp åt sjuka i Lourdes.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s