Dag 153: Malta: Casa Rocca Piccola.

Casa-Rocca-Piccola-26

https://i1.wp.com/www.heraldica.org/topics/national/malta/malta50.jpg

Casa Rocca Piccola (hemsida), Republic Street 74, är 400 år gammalt och alltså samtida med stadens grundande. I dag bor här den 8:e markisen de Piro (vapen t v) och hans familj. Förfäderna kom till Malta tillsammans med tempelriddarna 1530. Om man har tur, så är det markisen själv, en kortväxt, välartikulerad man, som guidar. Han berättar, ofta med en humoristisk distans, om rummens många föremål och porträtt. Under vandringen genom rummen får vi en bild av aristokratisk tradition, Maltas historia och episoder ur släktens familjeliv.

casa-rocca-piccola-440x298

https://i2.wp.com/cdnstatic-5.mydestination.com/library/images/93672_800_533.jpg

Andra våningens svit av rum längsmed gatan är de praktfullaste, från det eldröda sovrummet med sin himmelssäng – golv, väggar, sängkläder bländar med sin renhet – via biblioteket till ett av de mindre gemaken där en av familjens stoltaste ägodelar förvaras; det märks på markisens tonfall när han berättar om de kirurgiska instrument av silver från 1700-talet som är infällda i en bordsskiva. Det är den enda bevarade uppsättningen från tempelriddarnas sjukhus, som låg några kvarter därifrån.

https://i0.wp.com/www.everythingselectric.com/images/malta/silver-surgery-tools-old-malta.jpg

https://i0.wp.com/media-cdn.tripadvisor.com/media/photo-s/01/b7/0d/08/salle-a-manger-d-ete.jpg

Däremot är han lätt generad över den magnifika matsal som någon förfäder lät bygga där tidigare den öppna loggian låg. Han ursäktar den som en “folly” (lättsinnigt byggnadsverk utan större praktisk funktion), något som understryks av en illusionsskapande målning i en alkov på ena kortsidan och en stor spegel på motsatta väggen. Den totala effekten skapar en osäkerhet om rummets storlek.. Det är bara vid högtidligare tillfällen som familjen använder den här matsalen.

Bland de många intressanta föremålen märks särskilt en gyllene bärstol som användes på 1700-talet för att bära omkring generalen för galärerna och ett stort, hemligt familjealtare som i tider av religionsförföljelse på ett sinnrikt sätt kunde fällas ihop till ett neutralt skåp. Familjealbumen hänger runt om på väggarna i form av porträtt och markisen hinner under rundvandringen berätta många historier som ger de avbildade liv.

I trapphuset sitter en målning som ser ut att vara en klassisk allegori med moln, änglar, draperier och blixtar. Det är lite överraskande att upptäcka att det är en hyllning till elektriciteten, Miss Electricity, utförd för att fira ankomsten av el till huset 1918.

https://i1.wp.com/mw2.google.com/mw-panoramio/photos/medium/70878613.jpg

Trädgården på baksidan lär vara unik i Valletta. Det var ont om plats när staden anlades på udden och några privata trädgårdar tilläts inte. Det sägs om maltesarna att de gärna gömmer undan sina rikedomar och att månget patricierhem kan innehålla dolda konstskatter till stort värde, så det är väl tänkbart att man här och där lyckats dölja några kvadratmeter dyrbar trädgårdsmark. Mot den här bakgrunden av hemlighetsmakeri framstår familjen de Piros tilltag att öppna sitt hem för totala främlingar som alltmer anmärkningsvärt.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s