Malta och kriget.

https://i2.wp.com/i.telegraph.co.uk/multimedia/archive/01632/Royal-Opera-Theatr_1632554c.jpg

Malta bombades hårt under andra världskriget och ruinerna av Royal Opera House, i början av Republic Street i Valletta, minner fortfarande om den tiden. Lascaris War Rooms, ett krigsmusem inrett i den gamla försvarsmuren, visar med hjälp av dioramor, modeller, kartor och bilder hur ön försvarades.

valletta

Mussolini var ute efter Malta. De första bombräderna efter krigsförklaringen den 10 juni 1940 gick till den strategiskt viktiga ön. Med tyskarna i Nord-Afrika var Malta en utsatt försvarspunkt, mitt på den engelska rutten emellan Gibraltar och Egypten. Klockan 7 på morgonen den 11 juni gick det första flyglarmet.

http://www.ww2incolor.com/d/745234-2/Malta_7500m

I mars och april 1942 släpptes dubbelt så många ton bomber som ett helt år i London när blitzen var som värst. Raiderna pågick dag och natt i 154 dygn (jämfört med Londons 57 dagar) och 6 700 ton föll enbart över Grand Harbour (jämfört med de 260 ton vid den beryktade raiden över Coventry i England).

Många händelser var som hämtade ur krigsfilmer, som den pilot som flög igenom den egna spärrelden för att skjuta ned ett tyskt plan. Han klagade vid landningen på den bristande försvarseffektiviteten, men hans plan var helt oanvändbart efteråt.

https://i1.wp.com/ww2today.com/wp-content/uploads/2012/07/spitfire-refuel-malta.jpg

Eller den amerikanska undsättningen när 74 Spitfires flög in från ett hangarskepp. För att klara sträckan tog man bort alla vapen och satte in extra tankar med bränsle. När de landade på natten hade de kvar mindre än 90 liter. Tyskarna hade fått underrättelser om förstärkningen och planerade att attackera planen på marken medan de utrustades. Men två soldater och två flygare tog emot varje plan och tankade och bestyckade dem på sex minuter. Det var några förvånade tyskar som dök upp nästa dag och förlorade 30 Stukas. Mängden av guppande gummiflottar med nedskjutna tyskar mellan Sicilien och Malta blev till slut så påtaglig att engelsmännen började tänka på regattan i Henley.

De allierade använde Malta som bas för invasionen av Sicilien sommaren 1943. Den 8 september kom beskedet att den italienska flottan kapitulerat. Det råkade sammanfalla med en helgdag för Jungfru Maria och årsdagen av segern över turkarna efter den stora belägringen av Valletta 1565.

https://i0.wp.com/histclo.com/imagef/date/2010/04/mal-ruin01s.jpg

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s