Italien: Umbria.

https://i1.wp.com/www.theodora.com/wfb/photos/italy/montefranco_umbria_italy_photo_gov.jpg

Montefranco.

Umbria, umbra, umbrage – ett namn som leder tanken i olika riktningar, till den bruna järnhaltiga färgen, till kärnskugga, till misstro och anstöt. Allt stämmer in på det italienska Umbrien, som ligger bortom kändisen Toskana och är det enda av Italiens landskap som inte har medelhavskust. Det är lite vildare än hos grannen, särskilt i öster där kullarna går över i de Apenninska bergen. Nästan alla Umbriens städer är byggda på höga, branta kullar eller småberg, som om man var rädd för att slätten nedanför skulle översvämmas, av vatten eller fiender.

I många år lockades jag av bilder från dessa örnnästen. Fem av Umbriens städer, Perugia, Gubbio, Assisi, Spoleto och Orvieto – så lika i färger, byggnader, torg, gränder och järnvägens oförmåga att nå ända fram, men ändå så distinkta i atmosfär och associationer. Gränsen mellan stad och land går vid kullens brant. De känns igen även när de reduceras till geometriska former i översiktliga stadskartor.

Umbriens yta är ungefär som Korsikas, 3% av hela Italien. De flesta statistiska värden för Umbrien ligger i närheten av medeltalet för Italien, 815 000 invånare. Bara Perugia och Terni har mer än 100 000, Foligno är den enda staden med mer än 50 000, resten är mindre städer och byar.

https://i0.wp.com/www.big-italy-map.co.uk/maps/map-of-umbria-map.gif

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s