Dag 141 – Italien: Bolognas floder 1.

Bologna-Canals

Rom har sin Tiber, Florens sin Arno och Venedig hur många som helst, men var finns Bolognas vattendrag? De har gått under jord.

Trots mina många besök i Bologna har jag tidigare inte haft en aning om att staden genomkorsas av underjordiska floder och kanaler. I tidernas begynnelse lär Bologna ha grundats mellan de två floderna Reno och Savena. Det sägs att gallerna som bodde i trakten led av hemlängtan och gav floderna namn som påminde om Rhone och Saone, men det är som så mycket annat i Emilia-Romagna ett påhitt, eller en legend som det heter på finare språk.

I dag rinner en flod genom staden i en tunnel. Den heter Aposa, som kan vara en härledning från Savena via namnet Avesa; det finns både en dalgång, Val d’Aposa, och en gata, via Avesella. Men nog tjatat om olika namn, om inte italienarna själva kan hålla ordning på det, så det ingen anledning för oss att dväljas i förvirringen.

Att Bologna ligger mitt inne i landet på gränsen mellan den vida Po-slätten och Apenninerna (de första kullarna börjar precis utanför den södra stadsmuren) kan man se på de flesta kartor. Att det inte heller finns några synliga floder att tala om är helt klart, men en gång i tiden hade faktiskt staden förbindelse med Adriatiska havet. Via ett komplext medeltida nätverk av kanaler transporterades varor ned till Po-floden och vidare ut till mynningen.

https://i2.wp.com/servizi.alberghetti.it/lamagiadellacqua/LaPresenzadellAcqua/Immagini/Basoli-via-Riva-Reno2.jpg

Många kanaler finns kvar, övertäckta. Reno-kanalen var den sista som försvann utom synhåll. Gatan via Riva di Reno bryter mot det regelbundna gatunätet därför att den följer kanalens lopp, förbi Cineteca.

https://i2.wp.com/upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/50/Bologna-Canale_a_San_Vitale-DSCF7127.JPG

Canale delle Moline, så kallad på grund av de många vattenkvarnarna, är den enda som visar sin vattenyta på några ställen. Där den korsar via Piella kan man från bron se ut över ett vattendrag mellan husen, innan det försvinner under nästa gatas bro. Det är en fascinerande och oväntad syn bland Bolognas trånga gränder.

Från via Piella 16-18 kan man titta ut genom ett litet fönster över strömmande vatten och från det bakre rummet i Caffè Opera e Tulipani, via Alessandrini, 7, kan man gå ut på en liten balkong och fika över ett vattenfall.

http://duetorri.files.wordpress.com/2009/05/dsc00008-1.jpg?w=510&h=680

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s