Dag 134 – Italien: Pesaro.

Pesaro Palazzo Ducale

Pesaro (35 km söder om Rimini) brukar inte användas av svenska researrangörer. Visserligen finns här allt man förknippar med en adriatisk badort, men i så blygsam skala att de flesta med håll-i-gångförväntningar antagligen skulle bli besvikna. Hotellen ligger på en smal remsa utefter stranden. Innanför kommer ett område med stora villor i vilda trädgårdar, vilket övergår i en vidsträckt charmerande gammal stadsdel med smala gränder, stort torg, livlig marknad och vackra hus. Allt är inom gångavstånd och enligt mitt tycke är det den trevligaste och mest vilsamma av de tre adriatiska orterna.

Urbino

Urbino (45 km väster om Pesaro och med 18 000 innevånare) borde nämnas i samma andetag som Siena och Pisa, men det lite otillgängliga läget på Italiens baksida gör att staden ofta glöms bort trots att den har lika mycket att erbjuda som de mer kända städerna på andra sidan i Toscana. Den har sina trogna pilgrimer som kommer för att uppleva Raphaels födelsestad.

Det korta sidospåret mellan Pesaro och Urbino är numera nedlagt, så idag är det buss som gäller. De avgår ungefär var 90:e minut ifrån Pesaros busstation vid Piazza Matteotti och resan upp genom det kulliga landskapet tar en timme.

Urbino är antagligen det mest givande utflyktsmålet i Rimini-trakten. Den har samma majestätiska placering på en höjd (485 m) som San Marino, men utan den glättiga kommersialismen. Ravennas mosaiker är utan tvivel det konsthistoriskt intressantaste i trakten, men den staden saknar Urbinos sköna utsikter. När man stiger av bussen i Urbino reser sig den majestätiska stadsmuren framför en och för att komma in i staden går man upp för spiraltrappan i ett av tornen. Det är som att komma och hälsa på slottsherren personligen.

Piero_-_The_Flagellation

Palazzo Ducale (1465-1474) är ett av Italiens finaste hertigpalats, en perfekt renässansskapelse. I övervåningen finns Galleria Nazionale delle Marche med bland annat Piero della Francescas Kristi gisslande – en målning som alla konststuderande känner igen på grund av sitt anmärkningsvärda perspektiv.

urbino palazzo ducale

Utsikterna genom fönstren och från loggian gör vandringen genom palatset till en kombination av konst- och naturupplevelse. Botticellis och Baccio Pontellis intarsia-arbete i hertig Federicos arbetsrum är en fascinerande illusionsuppvisning. I ett öppet kabinettskåp står böcker huller om buller och på en bänk fram ligger två musikinstrument lite riskabelt halvvägs utanför kanten. Men illusionen bryts om man betraktar väggen från fel vinkel. Då blir allt tvådimensionellt platt.

Urbino Raphael

Raphaels födelsehus kan besökas på via Raffaello, och för de som tycker om att använda fötterna rekommenderas en promenad till Fortezza. Därifrån har man en imponerande utsikt tillbaka över hela staden.

Urbino_z05

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s