Turisthistoria: The Blue Train.

https://i1.wp.com/www.londonartsgroup.com/images/Photos/022410_3110.JPGhttps://i2.wp.com/www.nrm.org.uk/globalmedia/pic_1978-9605_2.png
Le train bleu (Det blå tåget) har hamnat i Orientexpressens skugga. De flesta tänker säkert på någon gammal åkattraktion ifrån barndomens tivolier när de hör namnet. Det franska lyxtåget inte är alls lika känt trots att Agatha har skrivit om mord på blå tåget också.

1922 bytte Cie des Grands Express Européens et des Wagons-Lits ut sina mörkbruna trävagnar mot glänsande blå stålvagnar, byggda av Leeds Forge Company i Birmingham, på sträckan Calais-Rivieran. De rikas favoritplatser var Cannes, Nice, Monte Carlo, Beaulieu-sur-Mer och Menton och det nya tåget skulle transportera dem dit på ett stilenligt sätt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

De enkla och dubbla kupéerna var inredda med inlagda paneler och ingraverade speglar av René Lalique. Sätena gick att förvandla till sängar och tvättstället var så fiffigt dolt att många somnade smutsiga. Sexton passagerare rymdes i varje vagn. I restaurangvagnen användes specialtillverkat porslin och bestick i det rosa skenet från bordslamporna. (Bättre ett rosa sken än ett tåg i sken.)

https://i0.wp.com/uploads.lafourchette.com/restaurant_photos/977/9977/169/612/Vue-de-linterieur.jpg

Ännu lyxigare tåg, med tio resenärer per vagn, infördes för att locka de rika bort från sina nyinköpta Rolls Roycesar, Bentleysar och Mercedesar. På 20-talet reste de flesta som var något med Le train bleu: Serge Diaghilev, the Dolly Sisters, Maurice Chevalier.

Och filmer som utspelar sig på tåget finns det faktiskt: Billy Wilders Ariane (med Gary Cooper, Audrey Hepburn, Chevalier), Jacques Derays Borsalino (med Jean-Paul Belmondo) och Anthony Pages Monte Carlo (med Joan Collins, Malcolm McDowell och George Hamilton).

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s