Turisthistoria: Brev till fienden.

https://europaresa.files.wordpress.com/2013/06/4c1c4-dead2bletter.jpg

Under de båda världskrigen förmedlade Thomas Cook post till och från fiendeland. Breven skickades till Cook i London där de granskades och om de uppfyllde bestämmelserna lämnades de in för censurens godkännande.

Postala Telegrafa Censuravdelningen läste noggrant igenom varje brev, som fick vara högst två sidor långt. Man letade efter dolda meddelanden och ett brev skrivet på ryska där avsändaren hade använt ordet ”Mrs” på engelska väckte misstankar. När man dessutom hittade namnet på en icke-existerande rysk-ortodox kyrka i Lisabon stoppades brevet.

De godkända breven gick till att börja med via Cooks lokalkontor i Amsterdam, men senare tvingades man flytta verksamheten till Lisabon. Det var en mycket uppskattad service som möjliggjorde det för släkt och vänner som skiljts åt av kriget att fortfarande hålla kontakt.
https://i2.wp.com/www.greatships.net/scans/PC-IL05.jpg

Under 1920- och 30-talen, gjordes försök att skynda på postförmedlingen över Atlanten. Från 1928 hade det franska lyxfartyget Ile de France med sig ett flygplan som flög posten de sista 100 km till New York och på så sätt lyckades man få fram den en dag tidigare.

 

https://i0.wp.com/celticowboy.com/Ile%20de%20France%20launch.jpgSS_Ile_de_France_1st_Air_Mail_1928

Tyskarna ville inte vara sämre, utan utrustade två av sina skepp, Europa och Bremen, med en katapult som slungade upp planet i luften. Till skillnad från fransmännen, så tog de tyska båtarna även andra nationers post.

Flera olyckor inträffade och med tanke på att telegrafering var ett ännu snabbare alternativ, så undrar man om allt besvär verkligen var nödvändigt för en dags vinst. Verksamheten blev förstås överflödig när moderna flygplan kunde bära posten hela vägen över Atlanten.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s