Schweiz: Reseråd 5-10.

https://i1.wp.com/mw2.google.com/mw-panoramio/photos/medium/86336949.jpg
Råd 5: Järnvägsstationerna är fyllda av service. Bland annat finns växelkontor och cykeluthyrning som är öppna till åtta-niotiden på kvällen.

Råd 6: Numreringen av busslinjerna utgår ifrån järnvägarnas nummer. Tabell 470.35 anger busslinje 35 som utgår från en station vid tåglinje 470. Kan det bli mer praktiskt än så här? Jo, tiderna är anpassade till varandra, så det är sällan mer än några få minuters väntetid vid byte. Och skulle tåget vara försenat, så inväntar bussen; däremot väntar inte tågen på de större linjerna särskilt länge eftersom det bara leder till ännu fler förseningar på förbindelser längre fram. Vi var med om en försening under en vecka – en försening på hela två minuter.

Råd 7: Läs på i förväg om intressanta tågsträckor. Böckerna brukar ofta rekommendera vilken sida av tåget det är bäst att sitta på.

Råd 8: Det anses föreligga förbindelse mellan två tåg (eller buss eller båt eller linbana) om det finns minst tre minuter till godo. Behövs det mer tid på grund av större avstånd anges det i tidtabellen.

https://i1.wp.com/www.bestourism.com/img/items/big/1022/Jungfrau-region-in-Switzerland_Schilthorn-view_3811.jpg

Råd 9: Det är dyrt att åka upp till Jungfraujoch (212 CHF tur och retur från Interlaken). Ett något billigare alternativ går till Schilthorn (2970 m). Vi har inte varit där, men vi vet att många tycker att det är ett bättre berg att åka till, inte bara för att det är billigare, utan därför att man kan se Jungfrau därifrån, och det kan man ju inte göra från Jungfrau. James Bond-vänner känner igen den roterande restaurangen från I hennes majestäts hemliga tjänst (1969) där berget fick spela rollen som Piz Gloria.

Råd 10: Gå i Schweiz. Schweizarna har tämjt en stor del av den vilda alpvärlden inte bara för tågresenärer, utan även för vandrare. Det finns mer än 9000 km markerade vandringsleder i Bern-kantonen och en stor del av dessa går kring Jungfrau. Vägvisare anger destination och hur många minuter det tar att gå dit. Det är faktiskt vanebildande.

https://i2.wp.com/www.dicconbewes.com/wp-content/uploads/2010/07/p1040442.jpg

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s