Schweiz – Festival du film de Genève.

https://i1.wp.com/media.port-network.com/picture/instance_2/188966_2.jpg

Det finns så många filmfestivaler i världen att det gäller hitta en ny vinkling om man ska märkas i mängden. Vissa begränsar ämnet, t ex grottutforskning, marinbiologi eller jordbruksfilmer; andra håller sig till ett särskilt lands filmer medan några bara accepterar debuterande regissörer.

Året innan jag besökte Festival du film de Genève hade de firat 10-årsjubileum. Festivalen äger rum i slutet av oktober och bjuder in filmer, för ovanlighetens skull, med debuterande europeiska skådespelare i centrum, lovande löften om framtida stjärnstoff. Till jubiléet bjöd man in före detta löften, hur nu det ska tolkas. Från den långa listan av tidigare års tävlande kände jag igen bara ett namn, Helena Bergström. Hon skulle komma till Genève för jubiléet, men lämnade återbud i sista stund, kanske hon inte kände sig som en “före detta”.

Festivalen är trivsamt avspänd med högkvarteret i ett tält i en park mellan de två biograferna, lite väl avspänd kanske, föreställningarna började aldrig i tid och informationen om vilka filmer som var engelsktextade var helt opålitlig. En schweisisk film annonserades som tyskspråkig med franska texter, men visade sig vara tvärtom.

Greklands bidrag till den nya populära genren med kofilmer, Kons orgasm (O Orgasmos tis Ageladas), motsågs förväntasfullt, inte minst för att den bjöd på en dubbel uppsättning löften, två unga, vackra, oerfarna grekiska kvinnor, förutom kor. Men ack, den utlovade textningen uteblev och det gick inte att förstå mer än ett och annat muh. Det blev den utlösande faktorn. Jag gick ut på stan istället.

Genève ligger så långt västerut i Schweiz man kan komma. Genèvesjön (egentligen Lac Leman) isolerar staden från resten av Schweiz och den känns mer fransk än schweisisk. Mark Twain hade under sin europaresa staden som sitt sista schweisiska högkvarter innan han for vidare till Italien. Vi hade klivit ur hans fotspår vid Chillon-slottet på andra sidan sjön när vi avslutade vår jakt på honom genom Schweiz. Kanske kunde jag hitta dem igen i Genève?

Geneve_2005_001_Ork.ch

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s