Turisthistoria – Schweiz: Jemima Morrell.

Miss-Jemimas-Swiss-JournalMorrell 1

Jemima Morrell skrev en dagbok under sin resa till Schweiz 1863. Hennes beskrivningar ger en antydan om hur de första turisterna mötte de nya miljöerna med fräscha och oförstörda ögon; något som blir allt svårare i en tid med konstanta bilder från hela världen via television och tidningar.

Jemima’s 1863 itinerary:
Fri 26 Jun – London to Paris
Sat 27 Jun – Paris to Geneva
Sun 28 Jun – In Geneva

Gruppen ankom till Genève söndagen den 28 juni och efter kyrkobesöket slog de sig ned till en liten lunch:

* Grönsakssoppa (mild); * Lax med grädde; * Rostbiff i skivor med brynt potatis; * Kokt fågel på ris; * Kalvbräss; * Grillad fågel med sallad; * Kornärtskocka; * Plumpudding dränkt i konjak; * Mjuk kaka och frukt; * Söt pudding i iskyld vaniljsås; * Två sorters grädde; * Mogna körsbär.

Mon 29 Jun – Geneva to Chamonix

Morrell 2  På måndagen lämnade de staden i tre bilar för Chamonix. Vid ett uppehåll i Cluses underhöll den schweiziska tullen turisterna genom att fyra av sina kanoner. Måste vi utstå detta kanonavskjutande tills våra ben och nerver har shockats till döds?

Tue 30 Jun – Montanvert Tisdagen den 30 juni företogs den första bergsbestigningen, upp för Montanvert. Nedstigningen till glaciärbädden från Montanvert prövade till en början några av de kvinnliga deltagarnas nerver, ovana som de var med svindlande höjder.

Wed 1 Jul – La Tête Noire

Onsdagen den 1 juli bjöd på en 27 km lång promenad mellan La Tête Noire och Martigny. När vi satt i salle à manger, vår första dags långa vandring över, med vår hunger, kände vi oss utmattade.

Thu 2 Jul – Sion & Leukerbad

Morrell 3

I Leukerbad besökte de torsdagen den 2 juli de varma hälsobaden och upptäckte att herrar och damer satt tillsammans i samma tank. I ett bad såg vi en kvinna som intog föda, med vatten upp till skuldrorna; på en trädbricka stod en liten kanna med kaffe, en smörklick och brödskivor.

Fri 3 Jul – The Gemmi Pass
Sat 4 Jul – The Staubbach

Staubbachfallet hade beskrivits av Byron som tail of the pale horse ridden by Death in the Apocalypse, så det var förstås en obligatorisk sevärdhet. På vägen dit från Interlaken den 4 juli råkar Jemima Morrells sällskap ut för en storm: Våra hästar stegrade sig, skräckslagna, och backade med vagnen. Skakeln bröts av i närheten av en verkstad, vars cordonnier rusade ut för att hjälpa oss.

Sun 5 Jul – Interlacken [sic]
Mon 6 Jul – The Wengernalp
Tue 7 Jul – Grindelwald

Morrell 4

Wed 8 Jul – Brunig Pass to Lucerne
Thu 9 Jul – Sunrise on the Rigi

Under de kommande dagarna fortsätter de med att bestiga en serie av berg (Jungfrau-jökeln och Grindelwald-glaciären) med soluppgången på Rigi som höjdpunkten den 8 juli: Klockan tre hördes de vinande tonerna från hornet som väckte oss. Vi räknade till 150 morgontidiga. Tre eller fyra som tycktes strunta i alla andra uppträdde som hövdingar från Nya Zeeland, insvepta i röda filtar; de flesta av herrarna hade knäppta regnrockar, men damerna av olika nationaliteter var verkligen oklanderliga.

Fri 10 Jul – Neuchâtel
Sat 11 Jul – To Paris
Sun, Mon & Tue 12-14 Jul – In Paris
Wed 15 Jul – To Dieppe
Thu 16 Jul 1863 – Home…

Resan, som fortsatte via Neuchatel och Pontarlier till Paris, fyllde två volymer av Miss Morrells dagbok. Den varade tre veckor och kostade knappt £20.

Några korta råd till den som i dag vill göra om Jemima Morrells resa:

* Hotel des Bergues (det med 14-rätterslunchen) finns kvar i Genève, men ett alternativ är att äta på en av de fyra hjulångarna i Genève-sjön. Med bil kommer man snabbt på motorvägen till Sion där man kan stiga på postbussen till Leukerbad. Det går än i dag att äta i badet.

* De som inte tycker om att vandra för mycket kan ändå besöka de flesta av Jemimas bergstoppar och jöklar. Mer eller mindre branta järnvägar eller linbanor tycks gå huller om buller i naturen.

* Det är fortfarande populärt att betrakta soluppgången från Rigi. Numera går ett gammalt ånglok uppför berget då och då och man kan göra en kombinerad resa med hjulångare över Vierwaldstättersee. För att hinna upp till toppen bör man precis som Jemima sova över på hotell Kulm. Hennes namnteckning finns i besöksboken.
https://i0.wp.com/upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/f0/Hotel_Rigi_Kulm_and_the_Alps_Rigi_Switzerland.jpg

En reaktion på ”Turisthistoria – Schweiz: Jemima Morrell.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s