Dag 107: – Tyskland: Herrenchiemsee

Chiemsee

Chiemsee är Bayerns största sjö (den näst största i hela Tyskland) och Prien är en bra utgångspunkt om man vill utforska den. De flesta kommer hit för att ta båten ut till Herreninsel och titta på Ludwig II:s slott Herrenchiemsee.

När Maximinian II dog 1864 tog hans son Ludwig vid 18 års ålder över regentskapet. Han hade två år tidigare förälskat sig i Rickard Wagners musik, och så fort han fick börja bestämma, ville han bygga ett operahus i München, ett som skulle utrustas för att kunna hantera alla wagnerska specialeffekter (ungefär som man nuförtiden får bygga om teatrarna för att de ska kunna härbärgera Phantom of the Opera). Men Wagner ansågs revolutionär och Ludwig motarbetades i sina planer. Tjurigt drog han sig tillbaka till alperna.

https://i0.wp.com/cdn.theatlantic.com/static/infocus/ludwig061311/l02_00006801.jpg

Han älskades av det vanliga folket, men hovintriger och politiska konflikter gjorde att han isolerade sig alltmer och sökte tröst genom att bygga slott, en dyr hobby som ledde till ytterligare kritik. För att få vara ifred gjorde han sina ridturer genom alpdalarna enbart på nätterna. Det var nu man började kalla honom för sagokungen.

På ett berg i närheten av Schloss Hohenschwangau, där han tillbringat sin barndom, lät han 1869 uppföra Shloss Neuschwanstein. Schloss Linderhof påbörjades 1874 och Herrenchiemsee 1878. Fler planerades.

https://i0.wp.com/www.herrenchiemsee.de/bilder/n_schloss/gesamtansicht3.jpg

Ludwig hade besökt Versailles vid ett par tillfällen, och han beundrade mycket det franska kungahuset. Herrenchiemsee var tänkt att bli en kopia av Versailles, men ett slott växer och förändras. Sålunda modellerade Ludwig sin trapphall på en som Louis XIV hade tröttnat på och rivit redan 1752. Som pricken över i:et fick den ett modernt takfönster.

https://i0.wp.com/media-cdn.tripadvisor.com/media/photo-s/01/fa/92/d4/schloss-herrenchiemsee.jpg

Tavlor och utsmyckningar kopierades också, men det räckte inte alltid. Det stora paradrummet med mottagningssängen blev betydligt pråligare än sin förebild och till Spegelgalleriet adderades några extra metrar.

https://i2.wp.com/dermutanderer.de/wordpress/wp-content/uploads/2011/08/L1130677-472x630.jpg

I den privata matsalen finns ett Tischlein–deckdich (ett självdukande bord) som fungerar efter samma princip som det vid Drottningholm, bordet dukas i våningen under och skickas upp med hiss igenom taket. På det sättet garanteras fullständig avskildhet för matgästerna. Den enda nackdelen låg i att det tog en halvtimme för bordet att komma upp, vilket torde ha begränsat kosten till kallskuret.

https://i0.wp.com/www.herren-chiemsee.de/bilder/n_schloss/raeume/bad.jpg

Badkaret är stort nog att rymma en hel turistgrupp och man måste faktiskt ner i det för att komma vidare till nästa rum. Herrenchimsee blev aldrig färdigbyggt och det är något av en chock att efter den långa sviten av utsmyckade rum plötsligt komma ut genom en dörr till det norra trapphuset där det röda teglet ligger bart. Ludwig bodde sammanlagt nio nätter i sitt slott.

https://i1.wp.com/www.herrenchiemsee.de/bilder/n_schloss/raeume/treppenhaus.jpg

Man får gå en långpromenad över ön för att komma fram till slottet, och på vägen tillbaka till bryggan hörde jag framför mig något som påminde om svenska. Nej, fel gissat. Det var inte det gamla vanliga gänget. Den här gången var det en skolklass från Gotland, det framgick av deras tröjor. Hur hade de hamnat i denna avkrok? Antagligen var det läraren som hade fått bestämma. Normala skolbarn vill åka till London eller Paris.

Och egentligen måste man fråga sig: Vad är det för vits att åka och titta på en kopia av något, när originalet finns tillgängligt. (Neuschwanstein har i sin tur stått modell för slottet i Disneyland.) Jag borde kanske ha åkt till den andra ön i Chiemsee (det finns en tredje också, men den är så liten så att den inte är känd för något) i stället och träffat nunnorna som älskar likör.

https://i0.wp.com/cdn4.vtourist.com/4/5841616-Monastery_on_Fraueninsel_Schloss_Herrenchiemsee.jpg
Fraueninsel finns nämligen ett kloster där man kan köpa hemlagad likör och godis. Jag tycks ha en viss förkärlek för sevärdheter som går att äta eller dricka. Ett värdshus ligger lämpligt placerat mellan slottet och bryggan, men tyvärr fanns det inte tid för mig att ta del av läckerheterna innan återfärden till fastlandet.

Ludwig spenderade till slut för mycket pengar på sina slott och ägnade sig för lite åt att regera. Wittelsbach-släkten var rädd att den förmögenhet de samlat genom århundraden, skulle försvinna på några år. Alla hade att vinna på att han undanröjdes, och det skulle man uppnå genom att sinnessjukförklara honom. Läkarna fällde sitt omdöme utan att Ludwig undersöktes, och han fördes till Schloss Berg vid Starnberger See.

Hans gamla favoritslott hade förvandlats till ett fängelse med galler för fönstren och kikhål i dörrarna. Han övervakades ständigt, och en läkare, Doktor von Gudden, ledsagade därför kungen när han på den andra dagens morgon ville ta en promenad i slottsparken. Två väktare följde efter på diskret avstånd.

Ludwig tillbringade dagen med att från sitt rum studera sjön genom att teleskop, och när kvällen kom bad han återigen om att få gå ut. Proceduren upprepades, men den här gången vinkade von Gudden efter en stund bort de två väktarna.

https://i1.wp.com/www.deutsche-schutzgebiete.de/webpages/Schloss_Berg_Starnberger_See_.jpg

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s