Dag 107 – Tyskland: Mot Alperna.

https://i0.wp.com/i121.photobucket.com/albums/o210/Gaudimax/muenchen_DW_Sport_G_455251g.jpg

Detta har hänt: Efter två intensiva dagar i München, lämnar vår resenär staden, stärkt till kropp och själ.

Vissa dagar ser det ut som alptopparna söder om München kommer närmare. Det beror på att Föhn-vinden som blåser nedför bergen gör luften klarare, men samtidigt gör den befolkningen mer irriterad. Det kan förstås också bero på att man, som jag, sitter i en buss på väg ut ur staden, mot alperna.

Nästan alla utflykter från München går söderut. Där finns sjöar (Ammersee, Starnberger, Chiemsee), där finns slott (Hohenschwangau, Neuschwanstein, Herrenchiemsee), där finns kyrkor (Andechs, Wessobrunn; Wies), där finns byar (Oberammergau, Bad Wiessee) och där finns de alltid närvarande alptopparna (Garmisch-Partenkirchen med Zugspitze, Wank och Herzogstand).

Efter Münchens hektiska stadsliv var det dags för mig att på allvar tränga in i de bayerska traditionerna, uppleva maten på rustika lantliga värdshus, upptäcka lokala dryckesvanor. Bayern är lika stort som Skottland, har fler innevånare än Österrike: 71 procent av dem är katoliker. Ända till efter första världskriget var det ett självständigt kungadöme. I slutet av mars 1920 gick det upp i Tyskland.

Det är något bakvänt med landskapet; Oberbayern ligger längst ner i söder, medan Nierderbayern ligger uppe i norr. Det hänger förstås ihop med att den södra delen är den som övergår i schweiziska alptoppar, och då har det inte så stor betydelse vad som är upp och ner på kartan.

Bayern

Prien vid Chiemsee

 

Jag hade inte varit på väg särskilt länge när jag upptäckte en lång stång, ungefär tre gånger så hög som en normal svensk midsommarstång. Det visade sig vara en av traktens otaliga permanenta majstänger. När jag sedan såg att alla bondgårdar hade bondens bostad sammanbyggd med kornas, för att de senare skulle ha det varmt på vintern, förstod jag att jag verkligen var på väg in i ett främmande land.

https://i0.wp.com/us.123rf.com/400wm/400/400/haraldmuc/haraldmuc1109/haraldmuc110900454/10501125-wayside-shrine-in-bavaria-germany.jpgReligionen är allestädes närvarande, inte bara genom de många kyrkorna och kapellen, utan också därför att den vänder sig till vardagslivet. Absidomgångar på utsidan av kyrkor som ofta ligger intill vägen, tillsammans med otaliga minnesaltare vid korsningar, gör att själva resandet får religiösa dimensioner.

Traditioner förknippade med årets högtidsdagar är viktiga. På Dreikönigstag (den 6 januari) skriver man ovanför dörren med krita de tre kungarnas initialer omgivna av årets siffror: ”19C + M + B90”.

Om du får en inbjudan till en Dult i Tyskland, så är det i regel frågan om någon religiös högtid, men i Bayern kan det också betyda marknad, Under året äger flera rum: Auedult, Maidult, Hofdult, Frauendult, Nikolausdult.

En bayersk ovana är att ofta inte kalla saker vid sina rätta namn. Sålunda finns det varken lever eller ost i Leberkäs, utan en patéliknande blandning av fläsk-och nötkött. Redan Karl Valentin hyllade det faktum att det inte fanns någon öl i ölkorv som en konsekvens av bayersk logik.

Det värsta med den här begreppsförvirringen är att man kan missa efterrätter om man inte är uppmärksam. Vem kan tro att en sådan döljer sig bakom Palatschinken, som alltså inte är en sorts skinka, utan små pannkakor fyllda med frukt eller liknande trevligheter.

Efter ett’ kortare uppehåll i Wasserburg am Inn, en mindre version av Lübeck, fast utan marsipanen, fortsatte min färd. Nu väntade en bit Frankrike på en ö i en sjö och det första mötet med sagokungen Ludwig II.

https://i1.wp.com/media-cdn.tripadvisor.com/media/photo-s/01/88/52/87/wasserburg.jpg

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s