Dag 91-92 – Tyskland: Trier.

Trier Market

Den 23 april 1826 skrev Karl Friedrich Schinkel ett brev i Trier och skickade hem till sin fru Susanne. Han hade imponerats av ”byggnader på alla sätt så stora som dem i Rom. Enorma murmassor står fortfarande, vilka, emellertid, är av en märkligt komplicerad arkitektur (nästan byzantinsk).”

Det var redan mörkt när vi en majkväll 167 år senare anlände med tåg till Trier, långt upp i Moseldalen, bara femton minuter från Luxemburg. Gatorna var tomma som våra magar när vi drev omkring sökande efter ett bevis på att det fanns 100 000 innevånare.

Nattlivet måste ha varit häftigare på romartiden, flera stora bad, palats och tempel, en amfiteater med 25000 platser – med blod och musik på repertoaren – cirkus, forum och horrea, en fullgod sysselsättning för de 80 000 stadsborna på 300-talet. Augusta Treverorum grundades -16 vilket gör det till Tysklands äldsta stad.

I Romarriket, detta väldiga EU, var Trier den tidens New York och den 3:e mest betydelsefulla staden. Den låg lockande nära de vilda, otämjda trakterna i norr (Bronx?) med rika möjligheter till ärofyllda och stimulerande, barbariska sammandrabbningar.

År 293 blev Trier kejserligt residens, men när Konstantin flyttade till Bysans, och fick en egen stad uppkallad efter sig, dalade Triers betydelse.

Den trenden bekräftades ekande av både våra magar och fötter. Slutligen hittade vi en blygsam biergarten – som mer påminde om några bord och stolar framför en svensk korvkiosk (detta var trots allt inte Bayern, utan vindistriktet Mosel). Trots utmärkt mat och flera goda ölsorter kunde jag inte dränka en irriterande känsla av att jag hamnat fel. Varför åka till Tyskland och titta på romerska ruiner, när jag redan hade sett dem i Italien? Vad kunde Trier erbjuda efter långa dagar på Forum Romanum och Ostia Antica?

https://europaresa.files.wordpress.com/2013/04/trierbaths.jpg

Nästa dag klarnade det, här och där. På fältet framför de kejserliga baden hade en cirkus slagit upp sina tält. Inte riktigt samma typ som romarnas, deras Cirkus Maximus låg en bit längre upp på sluttningarna i öster, men någon med sinne för historisk humor i stadsförvaltningen hade ansett det passande att denna modernare kringresande variant av spektakel och vilda djur höll till på palaestran framför baden.

Kaiserthermen byggdes under kejsar Konstantins tid, men man kom aldrig igång med badandet – Barbara-baden fanns redan – innan han flyttade. Bara Caracallas och Diocletianus bad i Rom var större och det förra ger en bättre bild av relationen mellan de rituella badrummen.

Det är under jord som Tiers Kaiserthermen är unika. Ett modernt köpcentras godstransportvägar bleknar vid jämförelse med de 10 km av servicegångar som krävdes för att hålla ett stort romerskt bad igång. Dessa gångar är välbevarade Trier och öppna för besökare. Där nere i halvmörkret sysslade slavar med det enformiga arbetet att transportera kol och hålla värmesystemet igång.

Under medeltiden hade marknivån stigit så mycket att man kunde använda ett av badhusets fönster som stadsport. Det är mig veterligt den enda stad som man kommit in i genom badrumsfönstret, först 1817 stängdes porten.

trier_basilica_int_01

Romarna byggde allt i stort format, så det var inga problem att gömma en kyrkorgel i en av Basilikans fönstersmygar när byggnaden restaurerades på 1950-talet. Det enorma rummet är helt utan utsmyckningar och pelare och de höga tegelstensmurarna med de mjölkvita fönstren (som gör att alla som kommer in i byggnaden förlorar sin skugga) ger en känsla av lagerlokal.

Byggnadens historia är dramatisk. På 1200-talet flyttade ärkebiskoparna in och byggde en flervåningsbostad i absiden, som avskildes från huvudrummet genom en vägg. På 1600-talet revs den östra väggen för att få en passande smal flygel till det nya palatset och 1944 föll taket in vid ett bombanfall. Trots alla dessa attacker har inte den romerska själen försvunnit och det är lätt att föreställa sig hur de nybadade romarna vandrade omkring på mosaikgolvet ivriga att träffa någon som kunde berätta nyheter hemifrån.

trier

Triers tre stora tidsmaskiner ligger på en rad: badet, basilikan, och längst i norr, katedralen. Sällan har väl ett sådant sammelsurium skådats som den hopbyggda domkyrkan och Liebfrauenkirche. Beroende på vilket håll man tittar från ser man något romanskt, något gotiskt, något barockt, något som påminner om ett palats, och minsann är där inte spår av en alphydda också. Purister får antagligen hicka, medan vi andra gratulerar oss själva för vår stora tolerans, ända tills vi får syn på den schweiziske konstnären F Gehrs moderna tolkningar av världens undergång och frälsningen på västväggen.
http://www.math.uni-trier.de/~PDEOPT/Trier_Porta_Nigra7.jpg

Hade vi bara fortsatt ett kvarter till kvällen innan, så skulle vi ha kommit till Hauptmarkt, Triers stortorg. Strax bortom ligger Triers symbol, och den naturliga pricken över den raka linje vi just beskrivit, Porta Nigra. Denna massiva stadsport är antagligen det arkitektoniskt vackraste romerska monumentet utanför Italien. De dubbla arkaderna leder till en innergård där fienden kunde anfallas från alla sidor. När romarna försvann förvandlades porten till en två-våningskyrka, men Napoleon blev så imponerad av den krigiska utstrålningen att han lät avlägsna alla fromma associationer.

https://i0.wp.com/www.go100percent.org/cms/uploads/pics/trier_marktplatz.jpg

Vid Hauptmarkt ligger Tysklands äldsta apotek och i närheten det äldsta judiska bostadshuset och den äldsta kyrkan. Trier-borna är tydligt stolta över sina uråldriga relationer. På fasaden till en 1400-talsbyggnad vid torget kan man läsa: ”Trier existerade 1300 år innan Rom ens fanns till”.

Trier2

Men Triers uppfattning om att det är Tysklands äldsta stad är inte självklar för alla tyskar. I Worms menar man att det är deras stad som är äldst. Det måste vi undersöka närmare i nästa avsnitt.

En reaktion på ”Dag 91-92 – Tyskland: Trier.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s