Dag 86 – Belgien: Hemma hos Mayer van den Bergh i Antwerpen.

https://inventaris.onroerenderfgoed.be/afbeeldingen/38182?size=mediumhttps://i0.wp.com/www.wga.hu/database/museums/mayer.jpg

Det är aldrig långt mellan öl och sevärdheter i Belgien. Så fem minuter efter jag torkat skummet från mustaschen står jag framför Mayer van den Berghs hus. Om det nuvarande Rubenshuijs är en trogen rekonstruktion långt efter konstnärens död, så existerade van den Berghs hus överhuvud taget inte före hans död. Ingen har bott i huset. Hur det hänger ihop ska strax framgå.

Fritz Mayer van den Bergh (1858-1901) lyckades på mindre än 10 år att samla ihop 3098 konstobjekt, medeltida skulpturer, illustrerade manuskript, gobelänger, målningar och dessutom närmare 2000 mynt och medaljer; kanske mer än någon annan på så kort tid, med undantag för Randolph Hearst och Charles Foster Kane.

Hans dröm om att få en särskild byggnad för samlingarna förverkligades efter hans plötsliga död den 4 maj 1901 av mamma Henriette. Men istället för ett vanligt museum lät hon arkitekten J. Hertog bygga ett bostadshus i 1500-talsstil. Idag är det möjligt att företa en fascinerande vandring i hemmiljö genom nästan hela konsthistorien.

Medan Rubenshuijs med sina låga flygelbyggnader påminner om en lantegendom, så reser sig van den Berghs hus kompakt mot höjden i flera våningar. På bottenvåningen sträcker sig ett stort rum från gatan till baksidan. Det avgränsas i två genom en träskärm, och den ena väggen domineras av en öppen spis. Väggarna med sitt förgyllda läder och de blyinfattade fönstren ger huset sin speciella atmosfär.

mayersalon

Intrycken under vandringen uppåt pendlar ständigt mellan museum och hem. Det finns trots allt inget vanligt hem som är så packat med konstverk och några rum med porslin och textilier har regelrätta utställningsmontrar. Men uppe i de små sovrummen är hemkänslan tillbaka igen.

Och det är ingen dålig konst man hittar i skrymslen och vrår. I ett mindre rum innanför entréhallen hänger den äldsta målning på panel som existerar i Belgien. Det är en bysantinskt inspirerad skildring av Jungfru Marias liv i fem tablåer, målad i slutet av 1200-talet av Simeone och Machilone av Spoleto.

https://i0.wp.com/www.museummayervandenbergh.be/pics/Stad/Bedrijven/Cultuur_sport_recreatie/CS_Musea/MayervdBergh/Bruegel.jpg

Flanderns mest berömde målare var Pieter Bruegel. Av hans verk finns bara sju kvar i landet, fem i Bryssel och två i van den Berghs hus, Dulle griet (1562-4) och Tolv ordspråk. Dulle griet (Galne Meg) liknar ingen annan målning i den europeiska konsthistorien, även om den påminner om Hieronymus Boschs galna värld.

https://i0.wp.com/www.museummayervandenbergh.be/pics/Stad/Bedrijven/Cultuur_sport_recreatie/CS_Musea/MayervdBergh/Mayer.jpg

Om någon undrar hur en sådan entusiastisk samlare såg ut, så finns det ett porträtt av van den Bergh i första våningens hall, målat efter hans död av Josef Janssens.

En trappa leder lockande vidare upp mot en vindskammare med en låst dörr. De roligaste bitarna är alltid utom räckhåll för turister.

    *

Det är dags för eftermiddagsölen. Het Elfde Gebod (Den elfte budordet) ligger ett kort stenkast från katedralen. Det är ryktet om deras inredning snarare än ölsortimentet som lockar mig. Baren är packad med altaren från gamla kyrkor och religiösa statyetter, helgon och madonnor. Det är absurt, och det händer att besökande katolska amerikaner, som inte är kända för att ha humor, blir upprörda över det till synes ogudaktiga användandet av religiösa artifakter. Det är klart, den som har dåligt samvete kan nog känna sig lite övervakad, men jag hittar en ölsort som jag aldrig provat  – och med gott humör beger jag mig iväg mot dagens sista hus.

https://i2.wp.com/www.hotels-belgium.com/albums/antwerp/photos/antwerp-elfdegebod-04.jpg

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s