Dag 81 – Belgien: Namur.

Namur

Efter fyra dagar i Flandern var vi nu på väg till Namur, en timme söder om Bryssel i den franskspråkiga halvan av Belgien. Men vi höll nästan inte på att hitta dit. I vår tidtabell var alla platser namngivna på flamländska medan den tillhörande kartan gav dem, mer logiskt, på franska eller flamländska beroende på vilken del av landet de låg i. Det var med en viss möda vi kom fram till att Namen var det samma som Namur. Nu är väl inte alla turister som är lika klyftiga som vi, så vi utgår ifrån att alla besökare inte alltid hamnar där de tänkt sig.

Belgarna är alltså inga föredömen när det gäller europeisk gemenskap, och det blev vi påminda om på något sätt varje dag; det roligaste exemplet var kanske på järnvägsstationen i Mechelen när vi försökte köpa en biljett, på engelska, och mannen svarade, på engelska:

– Jag har en laglig rätt att inte behöva tala något annat än flamländska – och det kan ni hälsa Tony Blair.

Vi förde resten av samtalet med honom på svenska.

grimbergenhttp://quadernodellecosebuone.files.wordpress.com/2011/03/gaulose.jpgTrappiste

När vi väl var framme i Namur fanns det inte så mycket mer att göra än att äta mat och dricka öl. Så då gjorde vi det. Först på Brasserie Henri där vi inledde med Öl 27:  (6,5%), ett Abbey-öl, nu bryggt av Alken Maes; tätt följd av Öl 28: La Gauloise brun och Öl 29: Trappistes Rochefort 8 (11,3%).

hapkinhttps://europaresa.files.wordpress.com/2013/03/scotch_silly_beer.jpg

På den lilla baren Le Chapitre i katedralens skugga tog vi efterrätten i form av Öl 30: Hapkin (8,5%), ett “syndigt” öl från Kortemarkt, och Öl 31: Scotch Silly, som vi inte minns så noga.

Namur (97 845 innevånare) ligger en timme söderut med tåg från Bryssel, vid mötet mellan de två floderna Sambre och Meuse. Högt uppe på landtungan mellan floderna står ett citadell med anor tillbaka till romartiden; på 1600-talet var det en av Europas största befästningar.

Stadens stoltaste skatt är Hugo d’Oignies samling av silversmide, förvarat i Maison des Sœurs de Notre-Dame.

Två trevliga barer med stort ölsortiment är Le Chapitre, rue du Seminaire 4, bakom katedralen och L’Eblouissant på rue de l’Armee Grouchy i studentkvarteren. Den senare har stort urval med öl i 75 cl-flaskor.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/db/Namur,_la_Cath%C3%A9drale_Saint-Aubain.JPG

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s