Turisthistoria – England: Henry Gaze.

AT Gaze

Thomas Cooks pionjära betydelse för turismens och gruppresandets utveckling är känt och namnet lever vidare. Däremot torde Henry Gaze, Cooks störste konkurrent, vara mindre känd utanför släkten.
Han föddes 1825 och gick i sin fars fotspår och blev skomakare.

Den tidigaste uppgiften om hans verkliga intresse torde vara en annons från 1844 där han står som arrangör av en utflyktsresa med båt från Themsen till Boulogne och vidare med diligens till Paris. Men det var först 1858 och en resa till Schweiz som fick honom att lägga åtminstone den ena skon på hyllan och kalla sig för turistdirektör & hotellentreprenör. I det sammanhanget publicerade han sin första guidebok, Switzerland: How to See it for Ten Guineas.

1865 kom den första utflykten till Paris och en månadstidning för turister: Gaze’s Tourist Gazette, följd två år senare av Gaze’s Oriental Gazette – Mellanöstern var ett särskilt populärt resmål. De goda affärerna i samband med resorna till Paris-utställningen 1867 övertygade honom om att det kanske skulle gå att leva på att arrangera resor.

Gaze flyttade från Southampton till London 1870, fem år efter det att Cook etablerat sig i staden. Nu tog han sig titeln turist & utflyktsdirektör, hotell & rese-entreprenör. I början var de båda researrangörerna vänligt sinnade mot varandra, men snart började man komma ihop sig i dispyter över arrangemangen.

1890 drog sig Gaze tillbaka från det aktiva livet i firman. Vid den tidpunkten hade han tvingats göra större visitkort för att få plats med turist & utflyktsdirektör, hotellägare, hotell & rese-entreprenör, skepps & emigrationsagent. Verksamheten hade utvecklats till 4 kontor i London, 30 i England och Irland, 25 på Kontinenten, 28 i USA, 5 i Mellan-östern och 2 i Indien.

Han ägde två hotell i Paris, publicerade en månatlig tågtidtabell och hade uniformerade tolkar på plats att assistera turisterna vid deras ankomst till järnvägsstationer runt om i världen. Gaze dog 1894. Tio år senare gick firman i konkurs.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s