Turisthistoria – England: Badboomen.

https://europaresa.files.wordpress.com/2013/03/torquay1.jpg

Järnvägarnas utbyggnad i England gjorde att det blev enklare och billigare att ta sig till den viktorianska erans nya folknöje, badorten. Devons skyddande ostkust fick snart rykte om sig att vara en varm och solig riviera.

Järnvägen mot Plymouth gick en bit in i landet, men Great Western Railway byggde 1848 ett sidospår från Newton Abbot till Torre varifrån man kunde fortsätta med buss de sista tre kilometer till stranden vid Babbacombe. Det dröjde ytterligare elva år innan bolaget blev övertygat om att det kunde vara lönsamt att forlänga linjen med en kilometer till Torbay, den mest populära bukten i Devon.

Resan från London tog fem timmar. På sträckan mellan Exeter och Newton Abbot experimenterade konstruktören Brunel med tryckluftsdrift, vilket ledde till rekordhastigheten 90 miles/tim för (motorlöst) tåg. Systemet kollapsade när råttor åt upp vakuumledningarna. Ångloken kom tillbaka och ersattes först på 70-talet av diesellok.

AT torbay

Det lyxigaste hotellet, Imperial, byggdes 1865-66 i en park på en klippa. De många backarna kring Torbay slet på hästarna, och badorten var en av de första som motoriserade transporterna.
Flera faktorer bidrog till badorternas popularitet: det var billigt att resa dit; när man var där kunde man uppföra sig som man ville till skillnad från de sociala krav som brunnsorterna ställde; och läkare som dr Russell sa at det var nyttigt att dircka havsvatten tillsammans med mjölk eller portvin. Att bada var ännu mer hälsosamt.

.AT bad

Det vilda livet på badorten gjorde att lättchockade människor började bege sig utomlands, till den franska nordkusten och till Rivieran. Man tog med sig badortens specialiteter: strandpromenaden, esplanaden, piren och hjulförsedda badhytten. Under franskt inflytande badade snart män och kvinnor tillsammans.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s