Turisthistoria – Vymålare på 1700-1800-talen.

https://i0.wp.com/www.lib-art.com/imgpainting/4/5/3854-rome-view-of-the-colosseum-and-the-antonio-joli.jpg

Precis som våra dagars turister köper souvenirer, så ville 1700-talets föregångare, de unga gentlemän som gjorde sin ”Grand Tour”, hemföra synliga bevis på sin resa. Italienska målare insåg snabbt en ny marknad och konstnärer som Canaletto och Guardi (samt en snabbt växande skara av plagiatörer) hamnade snart i den engelska överklassens herrgårdar med motiv från Venedig, Florens, Rom och Neapel.

När medelklassen började resa på 1800-talet och behovet ökade tog engelska ambassader och affärsmän i Egypten, Indien och på andra populära resmål över och anställde konstnärer. Några av de mest kända i Indien var George Chinnery, William Hodges och Thomas Daniell, medan Edward Lear målade i Europa och Mellanöstern, innan han blev mer känd för sina limerickar och kattdikter.

Färgade graveringar var ett populärt alternativ och Turner producerade ett antal målningar och akvareller (Alperna och Venedig) som låg till grund för tusentals billiga serietryckningar. Det ständigt ökande behovet resulterade i en hel del skräp jämförbart med de billigaste vykorten i våra dagar, men den som letar kan alltså hitta en intressant fas i konsthistoriens utveckling bland de tidigaste turisternas souvenirer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s