Turisthistoria – The Grand Tour

grand tour
Låt oss tränga bakom begreppet Grand Tour. De började på 1500-talet med det seriösa syftet att ge unga engelsmän en utbildningsresa till de europeiska huvudstäderna på det att de skulle mogna och bli användbara vid det elisabetanska hovet. En kontinentalresa kunde på den här tiden ta ett abrupt slut på ett flertal exotiska sätt: banditer, inkvisitionen eller pest.

Allteftersom Englands makt i världen ökade blev dessa ynglingar alltmer dryga och överlägsna på sina färder över kontinenten. Lord Chesterfield beskrev en engelsk gentleman som någon som stiger upp sent, träffar sina engelska vänner vid en våt lunch, går på teatern, sedan krogen och alltemellanåt älskar med en irländsk tvättmadam eller en kringvandrande engelska som är ute för att bedra sin man. James Boswell frågade alltid efter de bästa bordellerna i Paris och Amsterdam.

Under början av 1800-talet gnälldes det en hel del över hur obekvämt det var att resa runt i Europa: fransmännen spottade jämt, fransyskorna var överdrivet målade, italienska värdshus var obeskrivligt obehagliga och deras mat förgiftade besökarna. Men när politiska och krigiska relationer med Frankrike, Österrike, Spanien och kolonierna hade stabiliserat sig – och placerat England i överläge – började en entusiastisk känsla för Europa att sprida sig, inte minst genom de engelska poeterna.

Detta sammanföll med den moderna turismens intåg och den nya resande medelklassen krävde att få göra sina egna Grand Tours för att på plats få uppleva Tennysons och Brownings lyriska beskrivningar.

När Thomas Cook firade sitt 150-årsjubileum genomförde man en 24 dagar lång nostaligisk och lyxig resa i Grand Tours anda: Galafest i London eller Bryssel – i Miss Matilda Lincolnes fotspår nedför Rhen – galafest i Wien och Mozart-firande – Venedig – Florens – Rom – Rivieran – i Miss Jemima Morrells fotspår genom Schweiz (de här båda pionjärresande damerna ska jag berätta mer om senare) – Loire – Paris – London. £7 500 kostade denna moderna Grand Tour, som delvis ägde rum med 1800-talsfordon.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s