Themsen – Den sjätte dagen: Sonning – Reading – Mapledurham

Sonning

Sonningär den mest förtrollande lilla vrå längs hela floden. Den påminner mera om en teaterby än en byggd av tegelsten och murbruk.

Nästa dag dröjde vi oss kvar i teaterbyn. Den smala och elva arkadbågar långa stenbron från 1700-talet leder genom lummig grönska över tre vattendrag: slussfåran, forsfåran och kvarnfåran. Mitt i all denna härlighet står den renoverade kvarnbyggnaden, förvandlad till restaurang och teater. En helkväll här tycktes oss vara den perfekta kombinationen av kultur och natur.

Men Themsen kallade. Det var måndag morgon. En vecka tidigare hade vi stått på Southends pir vid mynningen. Sedan vi steg ombord på vår första sight seeing-båt vid flodbarriären i Greenwhich hade vi färdats 129 km. När den andra veckan började låg 117 km framför oss upp till Lechlade där Themsen blir för grund för motorbåtar. Men vi ville ännu längre. Innan nästa måndag hoppades vi hitta platsen där vattnet börjar rinna. Tänk om det är på samma sätt som med Donau, att Themsen har sitt ursprung i vattenkran som står ständigt öppen.

sonningLock2

Genom Sonning Lock (1773) slussade vi oss ut i verkligheten. Två stora vattenfyllda grustag ledsagade oss på höger sida på vägen in mot Reading (uttalas Redding), den största staden längs Themsen mellan London och Oxford, och antagligen den tråkigaste, ingen guidebok tycks ha något särskilt uppmuntrande att säga om Reading.

Invid Blake’s Lock, den första slussen på den anslutande Kennet och Avon-kanalen mot Bath, finns ett museum som handlar om vattenvägarna.

Reading gaol.JPG

Efter Caversham Lock (1778) och Reading Bridge kom Gaol, det stora fängelset byggt 1842-44 i skotsk baronstil av Scott & Moffat (men numera ombyggt), inom synhåll. Oscar Wilde satt fängslad här 1897 för ”homosexuellt utövande” och skrev under tiden De profundis. Året efter i Paris mindes han sin fängelsevistele i Reading genom The ballad of Reading Gaol.

”Vi kom inom synhåll för Reading vid elvatiden. Floden är smutsig och trist här. Man dröjer sig inte kvar i Readings grannskap.” Vi följde rådet från Tre män i en båt och efter att ha fyllt på färskvattnet hos en av båtuthyrarna på Fry’s Island skyndade vi under Caversham Bridge och lämnade Reading bakom oss.

Visst fanns det några udda ting i staden som kunde ha varit intressanta att se: världens största skulpterade lejon (1886), som med sina 16 ton står i Forbury Gardens, men benställningen är felaktig, ett riktigt lejon skulle ramla omkull; Englands äldsta sång (1240), ”Sumer is icumen in”, är inskriberad med noter och text på en vägg i Reading Abbey; här gick Janes Austen i skola, här gifte sig John of Gaunt och här är Henry I begraven.

Det bästa med Reading är att det är en utmärkt plats att börja sin Themsen-resa ifrån. Förbindelserna är goda, tåg till London och flygbuss till Heathrow, och både Oxford uppströms och Windsor nedströms ligger inom räckhåll för en veckas semester på floden.

Mapledurham house

Bortom Reading blir floden smalare samtidigt som den gradvis återtar sin lantliga karaktär, med undantag för att järnvägen är en följeslagare genom hela Kentwood Deeps. Mapledurham House är ett typiskt exempel på hur sevärdheterna på land inte är anpassad till turistlivet på Themsen. Trots att det elizabetanska huset från 1588 ligger alldeles intill vattnet är det omöjligt att lägga till med båten och det finns ingen bro över från andra stranden, så den som absolut vill besöka huset, som bara är ett öppet ett par timmar på lördagar och söndagar får räkna med en 3-4 km lång promenad. Forsytesagans sista kapitel utspelar sig i Mapledurhams park, som bland de sällsynta trädslagen hyser Englands äldsta magnolia.

En reaktion på ”Themsen – Den sjätte dagen: Sonning – Reading – Mapledurham

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s