Themsen – Den femte dagen: Henley – Sonning

George Orwell flyttade i tidig ålder från Indien till Henley. I Coming up for air fick hans barndoms stad namnet Lower Binfield. Men vi hade svårt att intressera oss för Henley och dess historia. Det var söndag eftermiddag, klockan var halv fem, och det mesta var stängt. Vad hjälper det då att det står skrivet på ett av 1300-talspuben Red Lions fönster: ”Whoe’er has travell’d life’s dull round,/ Where’er his stages may have been/ May sigh to think he still has found/ The warmest welcome at an Inn.”

Varför driva omkring på stadens gator när det fortfarande skulle vara ljust i flera timmar och Themsens vindlingar väntade. Visserligen gick slussvakterna hem klockan sex, men det var inte förbjudet att slussa själv och vi hade hört att det inte var alltför svårt.

Marsh.JPG

Det dröjde inte länge förrän vi hade kastat loss igen och passerat Marsh Lock (1773) med den märkligt långa och omständiga gångbron som leder tillbaka till samma sida. Efter den välordnade raksträckan norr om Henley var det skönt att återfinna Themsen på sitt vanliga svängande humör.

Landskapet blev vildare. Vi slängde längtansfulla blickar in i fantasiparken Park Place, men tyvärr är den privat. Så druidtempel, grottor, Happy Valley och Wrens originalspira (som inspirerat bröllopstårtorna) till St Brides i London förblev oupptäckta hemligheter.

Vi hade St George & Dragon i Wargrave som mål, en av Jerome K Jeromes pubar, men där var alldeles för modernt och stökigt. Det fanns plats att lägga till, men vi ville inte riskera nattsömnen, eller också var det så att vi hade svårt att lämna Themsen, att vi bara ville fortsätta och fortsätta, in i skymningen och nattmörkret. Wargraves kyrka brändes ner 1914 av kvinnosakskämpar, det sägs som protest mot att prästen inte ville ta bort ”lyda” i vigselceremonin. Den byggdes upp två år senare.

Shiplake-lock-1

Shiplake Lock (1773) slussade vi igenom med elegans trots att vakten gått hem för dagen, eller kanske just på grund av att vi inte hade några åskådare. I Shiplakes kyrka gifte sig Tennyson efter fjorton års förlovning och tackade med: ”Vicar of this pleasant spot/ Where it was my chance to marry/ Happy, happy be your lot -/ You were he that knit the knot.”

Floden upp mot Sonning vindlar sig in och ut förbi flera öar och den är mycket blid, lugn och ensam. Få människor, utom ett eller annat rustikt älskande par i skymningen, vandrar längs dess stränder… Det är en del av floden där man kan drömma om flydda dagar och svunna former och ansikten, och sådant som kunde ha varit, men inte är, fan anamma.”

I Sonning lade vi till nedanför eleganta Great House Hotel, den enda byggnaden som syntes från floden, men vi visste att en vacker by dolde sig bakom träden. Det enda som intresserade oss för tillfället var hotellets restaurang, inte för att ett av rummen är 700 år gammalt eller för att det finns en talande papegoja i baren. Nej, all vår koncentration ägnades åt att läsa matsedeln.

Tre rätter senare var det kolsvart i Sonning. Vi letade oss över kyrkogården, för nu hade vi lärt oss att i byarna längs Themsen används kyrkogårdarna som genomfartsleder för gångtrafikanter. Puben Bull har Sonning Church som adress.

”Den är en verklig bild av gammalt lantligt värdshus, med grön, fyrkantig gårdsplan framför, där de gamla männen samlas i kvällningen på bänkarna under träden för att dricka sitt öl och skvallra om byns angelägenheter; med låga, gammaldags rum, gallerverk i fönstren och besvärliga trappor och vindlande gångar.”

I morgon, när den stora lyktan i skyn har tänts igen, ska vi ta reda på hur Sonning egentligen ser ut.

En reaktion på ”Themsen – Den femte dagen: Henley – Sonning

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s