Lördag 11 maj – Hampstead 1: Hemma hos Freud.

Freud

Intill väggen i ett rum på nedre våningen i en förortsvilla vid den lummiga gatan Maresfield Gardens i stadsdelen Belsize Park i norra London står 1900-talets mest inflytelserika möbel: Sigmund Freuds analyssoffa.

Det sista året av sitt liv levde Freud i landsflykt. In i det längsta hade han vägrat lämna sin mottagning i Wien. Men när Österrike annekterades 1938 och hans familj började trakasseras packade de och reste till London. Sonen Ernst och hushållerskan Paula Fichtl byggde upp en miljö i den engelska villan som återskapade arbetsrummet i Wien. Mästaren behövde optimal arbetsro. Han led av muncancer, men fortsatte ändå sitt arbete och under det sista året skrev Freud två böcker samtidigt som han tog emot patienter.

I övervåningen finns Anna Freuds mottagningsrum. Sigmund och Marthas yngsta dotter föddes 1895 och gick tidigt i pappans fotspår. Han utbildade henne själv och hon gjorde pionjärinsatser inom barnpsykologin.

Anna var mycket intresserad av att väva och sticka och det senare brukade hon göra medan hon lyssnade på sina patienter. Man får anta att vävstolens smällande skulle ha haft en negativ inverkan på analysen, medan de stilla smattrandet från stickorna måste ha varit rogivande för de människor som låg på soffan.

Det skulle vara intressant att få veta vad Edgar Allan Poe har betytt för familjen Freud. Hans samlade verk står bland facklitteratur både i bokhyllan hos Anna på övervåningen och hos Sigmund på bottenvåningen.

Anna bodde kvar i huset och sålde det 1982, två år före sin död, till Sigmund Freud Archives, med en önskan om att det skulle bli ett museum. I juli 1986 öppnade det. Ständigt nya freudianer letar upp huset och står i begrundan framför soffan.

Men det finns ett par skäl för att även vanliga människor borde göra det. Dels för att få komma in i ett hus som har bebotts och som har kvar sin atmosfär; det är oändligt mycket mer givande än att besöka ett vanligt museum. Dels för att komma bort från de typiska turistattraktionerna och promenera på lummiga förortsgator.

Att gå på hembesök hos gamla avlidna kändisar kan lätt bli en vana. Här kommer några andra förslag:

Freud 2

* Sir John Soane’s Museum, 13 Lincoln’s Inn Fields; det märkligaste av alla ”hem” i London. Bakom den blygsamma fasaden döljer sig labyrinter av rum fulla av excentriska föremål.

Freud 3

* Dickens House, 48 Doughty Street.

Freud 4

* Keats House, Wentworth Place, Keats Grove, Hampstead.

Freud 5

* Fenton House, Hampstead Grove, Hampstead. Ett av de bästa 1600-talshusen i London. Det innehåller dessutom en samling gamla musikinstrument, som det, enligt donatorns instruktioner, är tillåtet för besökarna att spela på.

En reaktion på ”Lördag 11 maj – Hampstead 1: Hemma hos Freud.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s