London, fredag 10 maj – Themsentur 2: Chiswick Park – Strand-on-the Green

Strand 1
Fortsätt trottoaren framåt och efter ett par minuter är du framme vid en av entréerna till Chiswick Park, den mest besökta sevärdheten i trakten. Tredje greven av Burlington kom en dag 1725 hem från en resa på kontinenten, full av entusiasm för italiensk arkitektur, särskilt Palladios verk. Han bestämde sig för att bygga ett hus baserat på Villa Capra i närheten av Vicenza.

Strand 2

Chiswick House‘s fasad och rum är symmetriskt byggda efter två vinkelräta axlar. Det skulle inte fungera som bostad, utan som ett ”konstpalats” där greven kunde underhålla vänner och visa upp sina målningar och skulpturer. Han hade redan ett hus i närheten och ytterligare ett inne i stan, vid Piccadilly, nuvarande Royal Academy of Art. (Burlington Arcade är uppkallad efter honom.)

Strand 3

Trädgården av William Kent är av den ”naturliga oplanerade” typen och väl värd att utforskas: sjö med palladiansk bro, romantisk grotto, portal av Inigo Jones, statyer föreställande bland andra inspiratören Palladio och byggherren själv.

Strand 5

 

Nu har vi en transportsträcka framför oss, som det är bäst att avverka med taxi. Strand-on-the-Green, den sista Themsen-promenaden, ligger 5-10 minuters bilresa bort.

Strand 6

Här står husen nära vattnet och utan skyddande strandvall, vilket innebär att var och en har fått ta hand om översvämningsskyddet själv. Det är ett kontinuerligt nöje att gå på stigen och se de olika fantasifulla alternativen: en hög mur en bit framför dörren med trappa upp och trappa ner; halvmeterhöga trösklar, delade dörrar, ingång genom fönstret, en port som ser ut som kassaskåp. På några hundra meter bekräftar engelsmännen allt man beskyllt dem för av excentriciteter.

Strand 4

Promenaden slutar framme vid Kew Bridge. På andra sidan Themsen ligger den stora botaniska trädgården, Kew Gardens. Det finns flera alternativ till att ta sig in till London härifrån. En liten bit norr om bron ligger Kew Bridge Station, varifrån tåg går in till Waterloo Station. Vid det södra brofästet finns en pir med båtar till Westminster Pier. Och uppe på bron slutligen en hållplats där man kan ta en buss till Richmond för byte till tunnelbana.

Strand 7

Både Kew Gardens och Richmond är värda sina egna heldagsutflykter.

En reaktion på ”London, fredag 10 maj – Themsentur 2: Chiswick Park – Strand-on-the Green

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s