Söndag kl 11.50 – Englands alla pubar, sedda från den högsta av dem alla, Tan Hill Inn

Tan Hill

”Ge mig en pub och en kyrka om dagen, och jag känner att jag är på resa.”

Det är inte Samuel Johnson den här gången. Den här användbara, nästan levnadsvisa, frasen, som går att omforma individuellt för varje land (Italien t ex: ”una chiesa e un cappucino”) har jag hittat på själv.

Sedan vi lämnade Durham på morgonen hade det bara gått uppför, och blivit vildare – den sista biten for vi över öde hedmark – och nu befann vi på Tan Hill Inn, Storbritanniens högst belägna pub 528 m.ö.h.

Puben är ett ensamt hus bland ljung och får, närmaste by ligger 8,5 km bort, det är helt klart att man inte frågade sig var man kunde ha det bästa kundunderlaget när man valde läget; man ville helt enkelt bli känd som den högst belägna. Att den dessutom ligger precis på gränsen mellan, Yorkshire och Cumbria gör inte det hela sämre. Den lär tydligen byta grevskapstillhörighet då och då, kanske beroende på var det för tillfället är  fördelaktigast med rättigheter och skatter.

Det går inte att undvika pubarna i det här landet. Att åka till England utan att gå på puben är som att åka till Mallorca utan att bada. Bland våra intryck från resans första vecka minns vi:

Puben strax söder om skotska gränsen som heter olika beroende på vilket håll man kommer ifrån:  The First Pub in England eller The Last Pub in England;

Pubarna på Holy Island som inte behövde vara så noga med stängningstiderna när tidvattnet isolerade ön;

Pub 1

Ye Olde Keys (det är Sankte Pers nycklar som åsyftas) i Alnwick , som i sitt fönster har dammiga flaskor orörda av människohand under mer än 150 år, en förbannelse ligger på lur att kasta sig över den förste som petar på dem…

Hawes 1

Och nästa dags eftermiddag skulle vi med stövlar på fötterna kliva in på Green Dragon i närheten av Hawes, gå fram till bardisken och be om – ett vattenfall. Med tanke på hur tjatigt det måste bli i längden för bartendern avstod vi från att be om en ”Water-on-the-rocks”.

Hawes 2

Fem minuters promenad bakom puben, och den enda vägen är just genom puben, ligger vattenfallet Hardrow Force. Det går att göra en slipprig och spännande tur längsmed kanjonväggarna till baksidan av fallet, men när vi såg alla nedfallna stenblock så antog vi att det antagligen låg något välmenande bakom den skylt som säger att det är förbjudet att gå där.

Kort pubhistoria

Bakom de första värdshusen låg munkarna. I en tid när turismen ännu inte var uppfunnen var klostren ofta de enda ställen där resande kunde övernatta. Munkarna var av naturen gästvänliga, men de var också skygga, och för att man inte ständigt skulle behöva släppa främlingar innanför murarna byggdes särskilda hospits. Detta blev de första värdshusen.

Det var faktiskt en rättighet för en resande att få mat och dryck, och vid Hospice of St Cross utanför Winchester delas fortfarande en skärv (dole) av mat och dryck till den som begär. Det är denna tradition som gör att nuvarande värdshus inte kan förneka mat och husrum till vandraren, medan pubar och restauranger och affärer, enligt engelsk praxis, faktiskt inte har skyldighet att betjäna sina kunder om de inte känner för det.

När klosterväsendet avvecklades 1539 slog sig flera munkar helt och hållet på värdhusnäringen istället. Allteftersom byar växte blev värdhuset inte bara en plats för resanden, utan även ett socialt centrum, och så var puben född. Nästa stadium i utveckling kom i slutet av 1700-talet när diligenslinjer och kanaler gav upphov till nya värdshus och pubar.

Pubskyltarna berättar inte bara om pubens namn, utan också om dess historia. Tidigare hade även andra yrkeskategorier liknande skyltar. Ett av de första pubnamnen är The Bush  (som illustrerades med en buske eller grenar) och som symboliserade Bacchus.

Exempel på olika skylttyper:

pub-1.jpg

Yrken: The Plough, The Jolly Sailors;

Pub 8
Nationella hjältar: Lord Nelson, Duke of Wellington;

Slarvigt uttalade namn:  Bag o’ Nails (som från början hette Bacchanals)

Pub 4
Djur: Camel’s Head, Nag’s Head, Goats in Boots, Chocolate Poodle;

Pub 6
Fåglar: Drunken Duck;

Fiskar: Laughing Fish;

Insekter: Flea & Blanket, Bees in the Wall;

Pub 7
Idrott: Touch Down;

Pub 9
Litterära: Samuel Pepys, Dr Syntax;

Krig: Vigilant Soldier, Recruiting Sergeant;

Båtar: Cutty Sark, Bounty;

Felstavade namn: Frighted Horse (ska förstås freighted);

pub quiet.jpg
Humoristiska (?): Quiet Woman, Good Woman (båda har skyltar med en kvinna utan huvud).

Pub-rekord :

https://i1.wp.com/upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/8/8a/George-and-vulture.jpg/170px-George-and-vulture.jpg
Äldsta: Före andra världskriget var The Fountain i Canterbury den äldsta puben, men den bombades. Numera finns det flera som strider om äran, så det är meningslöst att framhålla någon, men George & Vulture lär vara den äldsta londonpuben.

Högst belägna: Tan Hill Inn.

Pub 10

Minsta: Smith’s Arms i Godmanstone (Dorset), 6 x 3 m. (Om man räknar bara själva baren så måste Huddersfield Hotels vara den minsta; den är i en telefonkiosk.)

Pub 11
Största: Downham Tavern i Bromley (Kent). De två barerna är 13,5, resp 18 meter långa, vilket gör att man kan servera 1000 kunder samtidigt.

Längsta namnet: 13th Mounted Cheshire Riflemen i Stalybridge (Cheshire).

Kortaste namnet:  CB i Richmond (Yorkshire) och XL i Garstang.

Pub 12

Utan bilväg
: Red Lion i Clovelly (Devon), eftersom hela byn ligger längsmed en trappa.

Pub 13

Konstigaste byggnad: The Pack o’ Cards (Kortleken) i Combe Martin har 52 fönster, 13 dörrar och 4 våningar.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s