Söndag kl. 17.25 – Berwick-upon-Tweed, staden som glömde sluta fred.

https://lh5.googleusercontent.com/-oofCJ8TJaKI/TgMpojSzr7I/AAAAAAAACJI/_c9Hwh8d6JE/Berwick%2525203.jpg

Berwick-upon-Tweed är Englands nordligaste stad. Läget i närheten av den flexibla gränsen har gjort att innevånarna tretton gånger förvandlats fram och tillbaka från skottar till engelsmän. Deras fotbollslag spelar fortfarande i skotska ligan.

Genom sin tidigare unika status som fri stadskommun krävdes i vissa fall att Berwick särskilt omnämndes i de parlamentariska handlingarna. När England slöt fred med ryssarna efter Krimkriget glömdes Berwick bort och staden befinner sig officiellt fortfarande i krig med Ryssland.

https://europaresa.files.wordpress.com/2012/10/d9e54-viaductberwick-upon-tweed.jpg

Berwick är en spännande stad med små trevliga gränder omgärdade av vallar som en gång i tiden bar upp stadsmuren. I öster ligger Nordsjön, och i söder rinner Tweed överkorsad av en märklig gammal bro (1634) med 15 valvbågar, alla av olika längd och höjd; någon har liknat den vid en elefanthjord som drar fram.

Det var här vi slog läger resans första kväll, i det anrika 1700-talshotellet Kings Arms. Engelska övernattningsinrättningar upphör aldrig att förbluffa och roa – om man har den läggningen – andra blir bara irriterade. Jag ägnade kvällen åt att försöka fundera ut hur strömbrytaren till sänglampan fungerade.

Här är en guide till staden.

En reaktion på ”Söndag kl. 17.25 – Berwick-upon-Tweed, staden som glömde sluta fred.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s