Söndag kl. 15.40 – På jakt efter gränsen mellan Skottland och England.

När vi närmade oss gränsen började vi hålla utkik efter bevis på att vi lämnade Skottland och kom in i England. Historiska bevis alltså, inte moderna trafikskyltar. Av den gamla tullstugan fanns inget spår. Där hade tjänstemän gift ihop flickor och pojkar som rymt hemifrån, precis som i den mer kända byn Gretna i andra ändan av gränslinjen.

Boskaps- och hästtjuvar lär fortfarande göra raider över gränsen, precis som i gamla vilda västern. Traditionen går tillbaka till medeltida fribytare, och är det något man bevarar med omsorg i Storbritannien så är det sedvänjor, även om det mesta av stjälandet nuförtiden förekommer vid boskapsmarknader.

Besvikna över bristen på gränstecken stannade vi vid den lilla bondgården Marshall Meadows för tips, bara för att få bekräftat det vi anat. Men vi gavs, med en viss tvekan, tillstånd att gå ner till stranden (det finns ingen allemansrätt i England) för att försöka hitta ett fotografiskt bevis på att kusten övergick från att vara skotsk till att bli engelsk.

Borders

På de höga klipporna nedanför bondgården låg en djup krater mitt bland husvagnarna på campingplatsen. Vi klättrade ner och upptäckte början av en lång brant tunnel som ledde genom sandstensklipporna ner mot vattnet. Det var mörkt, vått och halt, men det fanns ett rep att hålla sig i.
Tunneln mynnade ut på en klipphylla ett tjugotal meter över havet. Resten av vägen ner gick lodrätt. Visserligen fortsatte repet, men vi avstod från vidare strapatser, trots att St John’s Haven, en grotta med vattenfall framför mynningen, skulle ligga en bit bortåt stranden. Engelska stränder har för vana att försvinna då och då och man gör klokast i att ha mycket bra koll på tidvattnets rörelser.

Ryktena säger förstås att tunneln använts av smugglare, men det är bara ett utslag av romantik. I själva verket var det en godsägare från tidigt 1800-tal som låg bakom hela anläggningen. Han behövde både sjögräs för att gödsla med och en metod att transportera stenarna från sitt stenbrott. Två små järnvägsspår anlades genom tunnel. När stenarna for ner på det ena spåret kom gräset upp på det andra.

 

Border pub 1.

Border pub 2

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s